Spíte na zádech, nebo na boku? Jedna ze spánkových poloh vám způsobuje vrásky

Spíte na zádech, nebo na boku? Jedna ze spánkových poloh vám způsobuje vrásky
Zdroj: Freepik.com
Poloha stočení do klubíčka, při které pokrčíte kolena a brada směřuje dolů může být pohodlná a dodávat pocit bezpečí. Někdy je nazývána také jako poloha plodu. Doporučována bývá při problémech s chrápáním. Může ale také způsobit potíže s páteří, a kvůli schoulení také s hlubším dýcháním. Poloha na zádech s rukama směřujícíma vzhůru - takzvané hvězdice je zdravá nejen pro vaše záda. Mimo to dokáže zamezit zvýšené tvorbě vrásek (nejen) na obličeji. Pokud při ní máte ruce dané za hlavou pod polštářem, mohou vás ráno bolet nebo brnět ruce. Stejně tak hrozí větší výskyt chrápání, pálení žáhy a spánkové apnoe. Při spaní na pravém boku se jistě uleví vašim zádům a krční páteři. Můžete ale začít být náchylnější také k trávicím potížím a pálení žáhy. Při spaní na levém boku je vyvíjen tlak na žaludek, játra, plíce a další vnitřní orgány. Má ale i své klady. Spaní na levé straně totiž bývá často lékaři doporučováno nastávajícím maminkám. Podílí se totiž na zlepšení krevního oběhu plodu. + 5 fotek+ 6 fotek

Každý z nás jsme jiný a to je vidět i na tom, jak spíme. Zatímco někdo si rád hoví spaním na zádech, jiný se vždy před spaním schoulí do klubíčka jako miminko. Poloha při spaní však kromě toho, že ukazuje naši povahu, také ovlivňuje zdraví. V čem spočívají rizika jednotlivých spánkových pozic, a která poloha je nejlepší?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 14. 05. 2020 10:00

Nejen spánek jako takový, ale i jeho kvalita je pro zdraví důležitá. Ta se přitom mnohdy odvíjí od více faktorů. Mezi ty, které můžeme ovlivnit, patří pozice, v níž spíme. Zjistěte, která je podle odborníků ta nejvhodnější a jak se mezi sebou jednotlivé pozice liší.

Nejzdravější je spaní na zádech

Odborníci se shodují na tom, že nejméně rizik pro záda skýtá spaní na zádech. Má to ale jednu podmínku. Nesmíte mít pod hlavou příliš mnoho polštářů. Jejich větší množství totiž může způsobit bolest krční páteře. Stejně tak mohou mít lidé spící v poloze na zádech větší sklony k chrápání.

Záleží i na kterém boku spíte

Pokud spíte na boku s rukama podél těla, rozhodně to vaše zdraví ocení. Snížíte tak nejen pravděpodobnost, že vás budou bolet záda, ale například také riziko vzniku spánkové apnoe. Tato pozice má ale i své nevýhody. Jednou z nich bývá větší výskyt vrásek vlivem gravitace. To ovšem není vše. Pozor byste si měli dávat také na to, na jaké straně pravidelně usínáte. Na levém boku totiž vyvíjíte velký tlak na játra, plíce a žaludek, na pravé straně se zase zvyšuje možnost pálení žáhy.

Nejrizikovější poloha je na břiše

Mezi vůbec nejhorší možné polohy pro spánek patří podle odborníků spaní na břiše. To sice podle serveru dailyhealthpost.com může zlepšovat trávení, ale pouze za podmínek, že vydržíte dýchat celou noc přímo do polštáře. A to uznejte sami, že rozhodně nejde ani není příliš vhodné. Nuceným natočením hlavy do jedné strany v této poloze tak směřujete krční páteř do nepřirozené polohy. Jestliže takto spíte dlouhodobě, můžete si snadno přivodit problémy s krční páteří a bolesti zad.

SPÍTE JEŠTĚ V JINÉ POZICI? NA DALŠÍ SPÁNKOVÉ POLOHY A JEJICH VLIV NA ZDRAVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články