Přejídáním se netloustne: Nová studie ukazuje, proč vlastně přibíráme na váze

Přejídáním se netloustne: Nová studie ukazuje, proč vlastně přibíráme na váze
Zdroj: Shutterstock
Podle nové studie není důvodem přibírání na váze přejídání.Jde totiž hlavně o to, co jíme. Nejhorší jsou průmyslově zpracované potraviny.Průmyslově zpracované potraviny s vysokou glykemickou zátěží zpomalují metabolismus. Ale také blokují hormon zvaný glukagon. Mozek pak vysílá signály hladu, neboť má "pocit", že se mu dostává málo energie.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nová studie, která vyšla jen před pár dny v The American Journal of Clinical Nutrition, přináší mírně šokující odhalení o přejídání a obezitě. Patrně tím mění všechno, co jsme si dosud mysleli.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 09. 2021 12:00

Klasické smýšlení o přibírání na váze a obezitě se nese v duchu „modelu energetické rovnováhy“, který znamená, že se přijímá více kalorií, než spálí. Ale nová studie publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition tohle všechno zpochybňuje. Tvrdí, že k přibývání na váze nevede množství zkonzumované potravy. A kdo nebo co je vlastně na vině?

Přejídáním se netloustne

Autoři studie přišli na to, že samo jídlo je viníkem toho, jak na něj lidské tělo reaguje. Tvrdí, že potraviny s vysokou glykemickou zátěží mění metabolismus způsobem, který vede k ukládání tuků a celkovému přírůstku hmotnosti.

Když jíme průmyslově zpracované potraviny, tedy chipsy, slazené nápoje nebo různé mražené polotovary, tělo zvyšuje výrobu inzulinu a potlačuje hormon glukagon, který působí proti účinkům inzulinu a udržuje vyrovnanou hladinu krevního cukru. Kombinace zvýšeného inzulínu a potlačeného glukagonu vysílá zprávu do tukových buněk, aby uložily více kalorií. Mozek zároveň vysílá signály hladu, protože má pocit, že do něj nepřichází dostatek energie.

Pak jsme stále hladoví, přestože jíme dostatečně, a to může vést k ukládání přebytečného tuku. A i když omezíme přísun kalorií, váha se bude nadále plížit nahoru.

Jak nepřibrat na váze

Podle vědců tohle není nová myšlenka, ve skutečnosti prý pochází už ze začátku 20. století. Novinkou ale je, že až nyní mají dostatek klinických důkazů na podporu této teorie. Ačkoli také poznamenávají, že bude nutné provést další studie, existují dobré důvody, proč se mezitím vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám.

Tyto potraviny obecně postrádají vysoký obsah vlákniny, která napomáhá trávení a udržuje tělo déle plné. Představují další způsob, jak přispět k nechtěnému zvýšení hmotnosti,“ říká pro magazín Eatthis.com dietoložka Shena Jaramillo.

Rovněž pouhé zaměření na omezení kalorií, a ne pečlivý výběr jídla, by mohlo vést k příliš velkému kalorickému deficitu, což má tendenci zpomalovat metabolismus. Jíst malé množství potravin a spárovat je s proteinem nebo zdravým tukem může zpomalit uvolňování sacharidů do krevního oběhu. Na kaloriích záleží stále a pravděpodobně vždy bude, ale bližší pohled na „co“ a „proč“ v stravování může mít velký vliv na změnu toho, zda přibíráme na váze.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Glukagon

Eatthis.com: New Study Reveals Shocking Revelation About Overeating and Obesity

Academic.oup.com: The carbohydrate-insulin model: a physiological perspective on the obesity pandemic

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články