Styl podle první dámy Charlotty G. Masarykové: Nikdy nezapomínala na stojáček, milovala strohé sukně i šaty

Styl podle první dámy Charlotty G. Masarykové: Nikdy nezapomínala na stojáček, milovala strohé sukně i šaty
Zdroj: Oficiální materiály prodejce, Jana Elfmarková, Wikimedia Commons/ČTK (Czech Press Agency), Public domain/koláž Lifee
Američanka, která se stala první dámou Československé republiky. Manželka prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka Charlotta.Její styl přibližuje výstava První dámy – móda a styl v Nové budově Národního muzea v Praze až do dubna příštího roku.Jedním z vystavovaných exponátů jsou žoržetové společenské šaty s bruselskými krajkami, ve kterých se Charlotta Masaryková objevila na hudebním soirée své nejstarší dcery Alice. Ve společnosti se ale tou dobou již moc neobjevovala. Na vině bylo její podlomené zdraví, a když zemřela, její roli po boku prezidenta za ni převzala právě nejstarší dcera.Šněrovací boty také patřily milostivé paní Masarykové. Tak byla tehdy první dáma země svým okolím oslovována.+ 4 fotky+ 5 fotek

Toužila po kariéře pianistky, byla uznávanou literátkou, intelektuálkou a později také manželkou českého prezidenta. A to toho vůbec prvního. Charlotta Garrigue Masaryková se první dámou stala v roce 1918 při vzniku Československé republiky a její americký přístup nejen k politice nepřehlédnutelně ovlivnil vnímání nové role manželky prezidenta.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 17. 06. 2023 18:00

Pocházela z USA, přesněji z newyorského Brooklynu, kde se v roce 1850 narodila do rodiny s kořeny sahajícími až ke staré francouzské šlechtě. Charlotta Garrigue Masaryková, jejíž rodné příjmení symbolicky přidal k tomu svému v den svatby v roce 1878 její manžel Tomáš, formovala v rámci politické i intelektuální kariéry nejen svého muže, po jehož boku strávila téměř 45 let, ale i životy všech žen v nové republice.

Stala se totiž první československou feministkou bojující za jejich práva. Zasadila se například o rovnoprávné postavení žen a mužů zanesené v nově vzniklé ústavě, která zahrnovala i volební právo pro ženy.

Termín první dáma známe až z novodobé historie republiky

A jak to bylo s oslovením manželky prezidenta v dobách Charlotty Masarykové? Všechny první dámy před rokem 1989 takto označovány nebyly. Třeba paní Benešové se říkalo pouze paní Benešová, paní Masaryková byla milostivá paní. Termín první dáma k nám přišel z Ameriky až po sametové revoluci,“ objasnila na tiskové konferenci Národního muzea kurátorka výstavy Miroslava Burianová.

Přestože svou funkci vzhledem k zdravotním komplikacím nemohla vykonávat dlouho a v roce 1920 přešla valná část jejích povinností na dceru Alici, zanechala Charlotta Masaryková svou stopu nejen v oblasti nové politické funkce.

Výstava První dámy - móda a styl v Národním muzeu, představující styl prvních dam od vzniku Československé a později samostatné České republiky, dokazuje, že si vydobyla zajímavou a nepřehlédnutelnou pozici také svým stylem života a přístupem k oblékání. S novým státním zřízením padla i stará pravidla, návštěva prezidentského páru tak už nevyžadovala uniformu ani “dvorský oděv", jako tomu bylo před rokem 1918. Stačily “šaty čisté a slušné”. A tento postoj se odrážel také v šatníku nové první dámy. 

Stojáček jako poznávací znamení milostivé paní Masarykové

Paní Charlotta nepatřila, už vzhledem ke své feministicky vystavěné životní filozofii, k dvakrát marnivým a módy znalým manželkám prezidentů, jako první z nich ale svým způsobem udávala směr, jakým se role první dámy bude v příštích desetiletích ubírat.

Za mnohé hovoří i fakt, jakým způsobem naložila po smrti své maminky s její oblíbenou obuví dcera Alice. Darovala totiž kotníčkové šněrovací boty jedné ze služebných, která je pak ještě dlouhá léta nosila. Prohlédnout si je můžete v jedné z expozic výstavy v Nové budově Národního muzea v Praze až do dubna roku 2024.

Najdete zde také sofistikovanější modely Charlotty Masarykové. Třeba společenské šaty z hedvábného žoržetu a bruselské krajky, ve kterých paní Masaryková přihlížela hudebnímu představení své dcery Alice. Typickým prvkem šatníku manželky prvního československého prezidenta byl upjatý stojáček, nechybí tak ani na její společenské toaletě.

Stylem intelektuálky je móda bez zbytečných příkras

Ztělesněním osobitého módního stylu Charlotty Masarykové byla podle historických informací především strohá upjatost. Další z exponátů, model představující kombinaci batistové halenky s neodmyslitelným stojáčkem a dlouhé sukně, vskutku příliš prostoru pro kreativitu či výraznější styl nenabízí. Efekt takové módy ale můžeme najít v naprosté jednoduchosti, absenci příkras a soustředění především na její nositelku.

Charlotta Masaryková je zapsána v mysli národa především jako pokroková myslitelka. Škoda, že se v jejím stylu nepromítla dobová linie dávného francouzského šlechtického rodu, to bychom možná její šatník s radostí napodobovaly i dnes. Pochopit ale její postoj k módě není vzhledem k jejímu intelektuálnímu a feministickému smýšlení příliš složité. A ten její osobitý styl vlastně podtrhoval do puntíku.

Styl Charlotty Masarykové neoplýval přílišnou zdobností ani tehdejšími módními výstřelky, jeho nositelka přesto patří k nejvýraznějším z prvních dam ve více než stoleté historii republiky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články