Světový den monitoringu diabetu: Taštičku s inzulinem mějte stále při sobě, radí máma nemocného Daníka (15)

Světový den monitoringu diabetu: Taštičku s inzulinem mějte stále při sobě, radí máma nemocného Daníka (15)
Zdroj: Se souhlasem Heleny Turkové
Syn vizážistky Heleny Turkové Daniel trpí diabetem 1. typu, tedy cukrovkou.Danielovi rodiče chorobu odhalili těsně před odletem na dovolenou.Daniel prodělal hypoglykemický šok a skončil v nemocnici.Aktuálně žije Daniel normálním životem, který monitoruje inzulinová pumpa.+ 8 fotek+ 9 fotek

Na 14. dubna připadá Světový den monitoringu diabetu. Byl vyhlášen Mezinárodní federací diabetu už v roce 1950 a má upozorňovat na zvyšující se počet pacientů s cukrovkou, a to také mezi dětmi. V talk show Milušky Bittnerové Na kafeečko promluvila máma patnáctiletého Daníka, kterému byl diabetes diagnostikován před čtyřmi lety. Jak se u něj cukrovka projevuje a co by poradila rodičům, kteří mají také doma malého diabetika?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 04. 2023 12:00

Podle specializovaného webu Diastyl.cz žilo v roce 2022 v České republice asi milion lidí s diabetem I. a II. typu, ale reálné číslo bude vyšší. Po celém světě je lidí trpících cukrovkou víc než půl miliardy a stále přibývají.

Stoupl si před třídu a vysvětlil, že může zemřít

Vizážistka Helena Turková se stará o patnáctiletého Daníka, kterému před čtyřmi lety lékaři zjistili diabetes. Chlapec se s diagnózou musel vypořádat a denně si podávat inzulin formou injekcí, aby přežil.

Byl zamlklý, bylo mi ho moc líto, ale museli jsme ho pustit, aby si to prožil. Kdybychom mu do toho mluvili, zřejmě bychom to ještě zhoršili,“ popisuje v talk show Na kafeečko Helena Turková první čtyři měsíce, kdy její syn chodil do školy s injekcemi. „Nakonec se sám nabídnul, že si stoupne před třídu a řekne jim, že mu nesmí brát taštičku, kde má inzulin. Že tam má svůj život, že to není legrace a že by mohl zemřít.“

Dítě s diabetem častěji jí, čůrá a trpí únavou

Že s Daníkem není něco v pořádku zjistila rodina Heleny Turkové krátce před odjezdem na hory. Nechtěli nic podcenit, proto raději vyrazili k lékaři„Poznali jsme to díky tomu, že se začal chovat jinak. Často měl žízeň a extrémní výkyvy nálad, nebylo to úplně normální," popisuje Helena.

Podle Heleny Turkové by si cukrovky u syna nevšimli, kdyby u něj nepropukla viróza. K tomu se připojily další symptomy. „Dítě začne hodně jíst, často brečet nebo se hodně smát, je unavené, zčervená nebo chodí často čůrat," dodává. Lékař nás automaticky poslal do nemocnice, protože hodnoty cukru v krvi, které měly být u zdravého člověka čtyři, naměřili synovi třeba 30. Evidentně jeho tělo bojovalo o život dlouhodobě." 

Glykemická pumpa je dobrý pomocník, ale...

Chlapcův stav se po zásahu odborníků stabilizoval a rodina si prošla důkladným školením ohledně diabetické stravy a přesného množství sacharidů, které pacient jeho věku a tělesné konstituce může přijímat. Dnes Daník používá glykemickou pumpu, která hladinu inzulinu v krvi udržuje automaticky.

Ale i s touto moderní technikou mohou přijít komplikace, na které by se rodiče podle Heleny měli připravit. „Výkyvy teplot, cesta letadlem, to všechno je náročné. A pokud se Daník nenají, jak má, nebo se příliš vyčerpá, upadne do glykemického šoku nebo do hyperglykemie," varuje Helena a vypráví, k čemu došlo během dovolené v Chorvatsku.

V nemocnici nevěděli, jak chlapci pomoci

„Normálně jsme přijeli a Daník si ďobnul kousek jablíčka, snědl, co měl, a doma by neměl problém. Potom se zapovídal s holkama, hodinka utekla, a my zjistili, že má opravdu velký hyperglykemický šok," vypráví v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou.

S Daníkem okamžitě vyrazili do chorvatské nemocnice. Tam ale nevěděli, jak se s glykemickou pumpou pracuje„To byl další šok. Říkali, že ho musíme převézt do Splitu, což byly asi dvě hodiny cesty, a nejsem si jistá, jestli by to Daník dal. Naštěstí nám telefon zvedla paní doktorka z Česka a ta nám poradila vytáhnout z pumpy inzulin a rychle ho Daníkovi aplikovat do břicha."

Žena by proto ráda zdůraznila, že glykemická pumpa není všemocná a rodiče diabetiků - a také diabetici sami - by s tím měli počítat. „Byla to naprostá bezmoc. Když má dítě pumpu a vlastně mu nic není, tak si na to lehce zvykneme i my, dospělí. Proto bych doporučovala nepodceňovat určité situace a neustále mít všechno při sobě – tak, jak to učíme děti, měli bychom se to učit i my, rodiče. Mít všechno pořád u sebe," opakuje Helena.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články