Jaruna (63): Manžel mě hrozně štve. Jen se cpe, nedbá na svou cukrovku a cholesterol

Jaruna (63): Manžel mě hrozně štve. Jen se cpe, nedbá na svou cukrovku a cholesterol
Zdroj: Freepik

Člověk by měl dbát o sebe v každém věku. Zatímco Jaruna na své zdraví myslí i v důchodu, její manžel Karel jako kdyby na vše rezignoval. Od rána do večera se jen cpe sladkými jídly a nehýbe se. Nehodlá s tím dělat nic ani teď, když ví, že má cukrovku a vysoký cholesterol. Jaruna stále hledá způsob, jak mu pomoci.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 02. 2023 07:00

S Karlem (68) jsme ve věku, kdy už na sebe musíme dávat skutečný pozor. Jak na to, co jíme, tak na to, abychom se dostatečně hýbali. Zatímco já se mám ráda a pečuji o sebe, Karel to má jinak. Poslední čtyři roky se doslova cpal a teď má zdravotní komplikace. Jenže jemu je to jedno a dál se chová nezodpovědně.

Manžel se poslední roky jen cpal

Nevím, kam se poděl manželův zdravý duch a energická povaha. Je mi jasné, že za něco může věk, který nám šlape na krk. I tak si ale myslím, že je třeba se o sebe starat. Když jsem loni nastoupila do důchodu, začala jsem se věnovat především sobě. Zdravějšímu zdravotnímu stylu a pohybu. Za ty roky, co jsem seděla v kanceláři, si to zasloužím.

Koupila jsem nám trekové hole v domnění, že budeme s manželem v důchodu víc chodit. Karel je doma už čtyři roky. A je to na něm sakra znát. Od rána do večera sedí a jen se cpe. Vždycky měl slabost pro sladkosti. Především kynuté koláče, buchty a bohužel i čokoládu. Tu si dopřeje každý den.

Už před lety jeho lékař zvedal ukazováček. „Pokud se nezačnete lépe stravovat, hrozí vám cukrovka. A s tím cholesterolem jste na tom také bídně," snažil se ho trochu vystrašit. Karel ale lékařovo doporučení jíst zdravě a víc se hýbat hodil za hlavu. Vždycky ho najdu ve stejné poloze - sedí u televize s horou sladkostí.

Nezastaví ho ani vysoký cholesterol

Když zavřu obě oči, asi bych přežila i to, že se z něj stal otylý dědek, který neudělá zbytečný krok navíc. Jenže tady už jde o jeho zdraví. Za poslední roky se stravuje jako prase. A to se muselo někde podepsat. Nedávno byl na pravidelné lékařské prohlídce. Když donesl domů výsledky, polilo mě horko.

Jeho cholesterol se vyšplhal na číslo osm. Dokonce mu byla potvrzena i cukrovka. „Tak snad už vezmeš rozum do hrsti a začneš se o sebe starat," pronesla jsem. „Jako že na stará kolena budu jíst ovoce a zeleninu?" vysmál se mi. „A k tomu se budeš ještě hýbat..." dodala jsem. Karel dostal prášky na sražení toho hrozivého cholesterolu. A to je vše, co pro své zdraví dělá.

Bojím se o jeho zdraví

Nedbá rad lékaře a dál se cpe, jako kdyby se snad ani neměl rád. Oprášila jsem trekové hole a doufala, že začne chodit se mnou. Já však nemám šanci dostat ho z té sedačky ani párem volů. Musím jen pozorovat, jak se huntuje. Nevyděsí ho ani fakt, že mu hrozí srdeční příhoda, infarkt nebo celkové selhání organismu.

O jeho zdravotním stavu jsem řekla i rodině, hlavně našim holkám. Starší dcera Marcela (40) vyznává zdravý životní styl. Slíbila, že si tátu vezme do parády a pomůže mu jeho hodnoty srovnat. Zatím je to nelehký boj, protože Karel ji vůbec neposlouchá.

Mrzí mě jeho přístup. Nejde nám o nic jiného než o to, že ho máme rádi a chceme, aby tady s námi byl co nejdéle. Pokud to ale takhle půjde dál, může být do roka po něm. A pak už bude pozdě. Doufám, vážně doufám, že se nakonec zmátoří a něco pro sebe udělá!

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články