Trend na léto 2023: Klasické sako obléklo nový háv. Nosí se jako šaty nebo se nebezpečně zkracuje

Trend na léto 2023: Klasické sako obléklo nový háv. Nosí se jako šaty nebo se nebezpečně zkracuje
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Základní střih ve výrazné barvě, ideální stavebné kámen vašeho letního šatníku. Pull&Bear, 799 KčNosí se jako šaty. Very, 1 050 KčZaujme neobvyklým zpracováním s průstřihy. Mango, 2 299 KčJako základ dokonalého páru se stejně střiženými kalhotami. Primark, 780 Kč a 599 Kč+ 18 fotek+ 19 fotek

Sako, základní stavební prvek elegantního šatníku. Podle aktuálního módního diktátu ale také skvělá svrchní vrstva téměř pro jakýkoliv outfit, od striktně elegantních po ty nejležérnější. Stačí jen vybrat tvar a styl, který právě potřebujete. Variabilita tohoto kousku sahá od naprosté klasiky přes oversize pohodu až k hravým šatům v okouzlujícím blejzrovém stylu.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 21. 05. 2023 09:00

Držet krok s módními trendy a přitom si zachovat naprostou nadčasovost. To jsou hlavní znaky modelu, který nechybí v žádném (nejen) dámském šatníku. Vždy mu ale můžete přidat nové a nové využití. Samozřejmě, že se sako nabízí především jako skvělý kousek do páru s elegantními kalhotami či sukní a propínací blůzou či košilí.

Naprosto triviální využití sice letos prožívá v podání především pestrobarevných kostýmkových sestav opravdový boom, využití saka jako solitéru má ale mnoho předností, které letos využijete se stejnou chutí a podobně úspěšným výsledkem. Jak tedy nosit sako podle nejnovějších trendů?

Klasické sako se vzory i bez

Naprosto základní kousek, kterým si rozšíříte šatník na mnoho let, aniž by utrpěl jeho přínos, najdete v základně střiženém saku, které vám perfektně padne v ramenou a vyváženým střihem bez nápadných extravagancí podtrhne váš styl za každých okolností. Ideální sestava, kterou ve vaší garderobě oceníte, čítá jeden jednobarevný a jeden vzorovaný model, ideálně s kostkou. Zvolíte-li patřičně kvalitní materiál, vydrží vám po mnoho let, aniž by s jeho pozicí nadčasového solitéru cokoliv zahýbalo.

Horký trend zkracování postihl i blejzry

Naprostým hitem posledních dní jsou saka (i jiné svrchní díly, jako bundy typu bomber či biker jacket z kůže či koženky), která končí velmi blízko pasu, jako by jim chyběla podstatná část - šůsky, kde najdete například kapsy. Ty ale aktuálně nejsou potřeba, zkrácené sako zastane pozici svrchního dílu přes letní šaty všech střihů a typů, stejně jako bude slušet přes jednoduché topy k sukním nebo džínám. Létu nakloněné kombinace oceníte především proto, že takovým prvkem můžete modelu dodat nejen potřebnou dynamiku, oživit dovede také barevně. 

Oversize na věky věků

Pokud jste si nadměrně střiženou módu zatím neoblíbily, máme pro vás špatnou zprávu. Rozhodně neopouští své pozice a pohlcuje další a další složky našich šatníků. Na řadě je sako, které má sice dle ideálního módního zadání především sedět v ramenou, u této módní kategorie to ale tentokrát neplatí.

Nosí se modely s výrazně vyztuženými širokými ramenními vycpávkami stejně jako “plandavé” nadměrky, které vypadají, jako byste si je vypůjčily z partnerova šatníku. Výsledné outfity ale dovedou být stejně atraktivní, jako ty postavené na precizně střiženém kousku na míru. Oversize silueta dotváří přiléhavé šaty, sukně nebo kalhoty z úpletů či trendy krajek a háčkování a ve zdánlivě nesourodé kombinaci při správném výběru jistě brzy najdete zalíbení.

Megahit: Blejzr jako šaty pro každou postavu i příležitost

Klub milovnic klasického blejzru potěší další současný megahit, který navíc patří k nejvíc sexy zpracováním saka. Šaty, které nesou všechny jeho základní prvky, nic dalšího už k nim ale nepotřebujete, tedy pokud není řeč o páru dokonalých lodiček či sandálků z pásků a patřičně oslnivých špercích či bižuterii.

Blejzrové šaty jsou jednoznačně nejelegantnějším zpracováním klasické krejčoviny vycházející z pánského šatníku a dovedou okouzlit na první pohled. Zkuste je v podání s nápadnou jednoduchou i dvouřadou fazónou, krátkými rukávy i jako model s odhalenými rameny. Nezapomeňte přitom na podstatný prvek – zvýraznění pasové linie - a užije si jejich kouzlo při mnoha příležitostech.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články