Podzimní trendy 2023: Nesmrtelná košile i ostře řezané křivky, světové značky odhalují módu pro konec roku

Podzimní trendy 2023: Nesmrtelná košile i ostře řezané křivky, světové značky odhalují módu pro konec roku
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Přehlídky světoznámých značek představily v průběhu jara trendy pro nadcházející podzim.Trend klasického outfitu v podobě značky Tory Burch.Módní dům Valentino také podlehl vlně zkracování.Klasické pojetí bílé košile v podzimní kolekci módního domu Prada.+ 9 fotek+ 10 fotek

Loňský podzim jsme vítali v okázalých modelech plných extravagance a radosti ze života, ten letošní se ponese v mnohem střízlivějším duchu. Tentokrát jako by se modely z přehlídkových mol daly rovnou považovat za trendy ulice. Tak strohé a jednoduché vesměs jsou. Rozhodně to ale nebude nuda.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 17. 05. 2023 08:00

Možná namítáte, že je příliš brzy, vždyť teprve netrpělivě vyhlížíme léto. Runway kolekce nejproslulejších světových značek už ale představily směr, jakým se brzy budou ubírat i naše šatníky, tak proč si je neprohlédnout už teď? A na podzim budeme připraveni!

Luxusně normální kombinace

Pokud je něco středobodem všech aktuálních kolekcí představujících trendy letošního podzimu, pak je to naprostá klasika vyšperkovaná drobnými detaily, které ji činí dokonalou. Džíny, košile, trenčkot. Nesmrtelná kombinace, se kterou čas nezahýbe ani o centimetr.

V čem ale spočívá její aktuální kouzlo? Každý prvek, který při tvorbě takového outfitu použijete, nechť si nese i něco navíc. Džínám dopřejte okázalou širokou siluetu volných nohavic (Tory Burch), plášť nechť zdobí jakýkoliv neotřelý detail, u Fendi jej třeba doplnili blýskavými flitry. Košile si zase zaslouží ten nejpříjemnější materiál a střih, který buď podtrhne siluetu, nebo si pohraje s drapérií v podobě oversize verze. 

Raději se halíte do prostorného pláště? Hravost mu dodá vrstvení s mikinou. Propínací i přes hlavu oblékaný model s kapucí ale nemusí být striktně ušit z obligátní teplákoviny. Zapojí se nové materiály, neopren připomínající tkaniny, tenoučká ekokůže nebo výrazné strukturované úplety (Hermés).

A když už jste štědří v horních partiích, těm dolním dopřejte odlehčený vzhled. Punčochy a minišortky jsou spíše pro odvážné, fungovat ale budou skládané mini nebo džínové sukně tulipánového tvaru, které mohou končit až pod koleny. A nesmíme zapomenout na vysoké obutí. Na řadu opět přijdou slip on kozačky mířící vysoko nad kolena, nebo naopak prostorově výraznější mušketýrské typy, které se patřičně vlní kolem lýtka i výše.

Černočerná stálice

Když byla řeč o perfektně střiženém nadčasovém plášti, letos je na místě poohlédnout se po jeho černé variantě. Čím klasičtější střih (Victoria Beckham, Givenchy) a propracovanější zpracování zvolíte, tím déle vám v šatníku vydrží. V duchu nadcházejících podzimních trendů totiž nese především poselství naprosté klasiky, pel současného okamžiku mu dodají až aktuální drobnosti, kterými svůj podzimní look vyladíte k dokonalosti.

Klasika v mnoha nových rolích

Dalším z naprosto triviálních módních kousků, bez kterých si letošní podzim nedovedeme představit, je bílá košile. Nenechte se ale uchlácholit jejím klasickým vzhledem. Nosit se bude v oversize či prodloužené podobě (Loewe), kdy zastoupí šaty, stejně jako ve slim verzi, aby mohla do páru v elegantním stylingu s přiléhavou midi či mini sukní (Christian Dior) nebo s odvážnými šortkami (Valentino). Těch nám ostatně trendy pro nadcházející měsíce servírují bezpočet. Zpracováním nejsou daleky od kontroverzních “kalhotek”, které rezonují módním světem už pár měsíců a rozhodně se své pozice výrazného narušitele všeho normálně probíhajícího nehodlají vzdát.

Vítejte v kanceláři

Podtrženo sečteno, ve výčtu klasických kousků chybí ještě jeden výrazný zástupce. Oblek. A jak si jej v jarních a letních měsících užijeme dosyta v pestrých barvách, o to umírněnější verze nabízí podzimní kolekce. Klasický kalhotový kostým v tlumených a temnějších odstínech co nejvíce připomínajících pánskou klasiku (Alexander McQueen), ze které vychází, oživí výrazněji střižená a modelovaná ramena, silueta projmutá v pase a širší či doslova volné nohavice kalhot, jinak si ale zachová všechny své typické prvky (Dries van Noten).

Jednoduchá i dvouřadá fazona, kombinace s klasickou košilí či blůzou bez límečku, stužka či kravata, která kancelářský look podtrhne do poslední nitky (Dolce&Gabbana). Nechodíte do kanceláře? Nevadí, třeba takto oblečená brzy začnete.

Vzhled obleku ale můžete využít i v jiných kombinacích. Zachovat charakter kancelářské klasiky si lze i v kombinaci sukně se sakem (Saint Laurent), pouzdrových šatů a pláště či prodlouženého blejzru, sázkou na jistotu je ale vždy volba striktně vybíraného materiálu, který vychází z naprosté oblekové klasiky, ať už je tradičně jednobarevný, nebo mu nechybí proužky či kostka (Stella McCartney).

Punk rozhodně není mrtvý

Aby té dokonalé krejčoviny ale přeci jen nebylo příliš, přichází podzimní nabídka trendů i s dalším výrazným prvkem. Punkovými motivy hlásajícími nekonformní a volnomyšlenkářský světonázor. Pár měsíců po smrti Vivienne Westwood, bohyně punku přetaveného do haute couture, se mola opět hemží kostkovanými sukněmi (Anna Sui), rafinovanými destruovanými kousky, korzety a detaily, které dávají tušit, že móda je stále také velmi zajímavou hrou. Trendu vévodí složitější vrstvení (Issey Miyake), důmyslný mix nesourodých materiálů (Marc Jacobs) a velká odvaha prosadit si vlastní náhled na jejich vzájemné propojení.

Silueta roku: Přesýpací hodiny

Pokud je něco na podzimním trendu na první pohled nejpatrnější, je to jeho ryze ženská silueta hlásající návrat ke klasickým tvarům (Balmain). Nápadná ramena, útlý až vosí pas, boky přesýpacích hodin (Versace). Přesně takovým parametrům se chtějí takřka všechny nadcházející kolekce alespoň přiblížit.

A nemusí jít jen o samotný střih, svou roli hrají i dobře zvolené doplňky. Na scénu se vrací široké (Schiaparelli) až korzetové pásky (Max Mara, Moschino) nebo naopak naprosto subtilní tenounké varianty opasků (Prada), které tělo opticky přestřihnou v přesně zvoleném bodě. Výraznější použití brzy zaznamenají i kontroverzní ramenní vycpávky (Sportmax).

Barva podzimu? Metalíza

Jde-li o volbu barevných odstínů, tentokrát si vybere každý. Zásadním prvkem všech výrazných barev podzimu je ale jediné – trendy velí obléci je do lesku. Metalické materiály mohou hrát jakýmkoli odstínem (Rick Owens), přičemž jasně vévodí ty, kterým stály modelem drahé kovy, na straně ale nestojí ani pastelové i výraznější barvy.

Opět se tak nebudeme moci nabažit kousků posetých blyštivými flitry (Gucci), textilií nápadně připomínajících alobal (Blumarine) či záchranářskou termofolii (Giambattista Valli) či kůži nebo denim potažené vrstvou lesklého či matného laku (Dries van Noten).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články