Trendy boty na jaro 2023: Decentní i megalomanské mokasíny s výraznými ponožkami i naboso

Trendy boty na jaro 2023: Decentní i megalomanské mokasíny se nosí s ponožkami i naboso
Zdroj: Oficiální materiály prodejce
Ikonický model Gucci Horsebit Loafer. Nestárnoucí klasiku, která vám v botníku vydrží navěky, pořídíte za cca 18 000 Kč.Inspirace může mít mnoho podob. Výraznější kovová ozdoba dodá elegantní botě na nápadnosti. Baťa, 2 599 KčKombinace dvou stylových stálic. Střapečky i kovové přezky pěkně pohromadě na špičce bot Zara za 799 Kč.Minimalismus v kostce. Elegantní černé mokasíny s drobným kovovým detailem. Coach, 4 799 Kč.+ 16 fotek+ 17 fotek

Než se dočkáme páskových sandálků, užijme si přechodné období v uzavřených, přesto již víceméně jarních botkách, kterým nechybí styl. Třeba mokasínech. Posledních pár let, kdy se vrátily mezi highlighty naší obuvnické výbavy, si vedle stylu užíváme i jejich další silnou devízu - zaručují pohodlí, aniž by náš osobitý styl ochuzovaly o elegantní prvek.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 26. 04. 2023 08:00

Říká se jim loafers, což lze přeložit jako “povaleči”. A vlastně je to název velice výstižný. To, co si na mokasínech či polobotkách a jim podobných botách ceníme nejvíc, je totiž pohodlí. Vyhneme se vysokým podpatkům, přesto ale modelu, který jimi doplníme, dodáme jasný příklon k eleganci. Navíc se skvěle hodí k nošení s holými kotníky. Toto důležité kritérium pomalu začíná splňovat i aktuální počasí, porozhlédněme se tedy mezi nejnovějšími trendy právě v segmentu nazouvacích polobotek, které zapadnou do aktuální módní vlny s grácií sobě vlastní.

Nosí se subtilní elegance i extravagantní megalomanie

Co letos mokasínům rozhodně nechybí, je (nejen v naší fotogalerii) patrné už na první pohled: nabídka hlásá neobvyklou rozmanitost. Samozřejmě se stále nosí klasické modely s typickým zdobením na nártu. To může mít podobu oblíbených třásní, k vidění jsou ale i modely s masivními kovovými prvky, nebo naopak s nenápadnou subtilní přezkou.

Místem, kde letos tvůrci na objemu nešetřili, je také podešev. Trend v podobě nápadných platforem totiž neminul ani mokasíny. Vesměs hrubé a výrazně tvarované podrážky dodávají jindy elegantní botě aktuální atraktivní vzhled a své nositelce také pár centimetrů navíc. Extrémní podrážky s odděleným podpatkem pak osloví spíš milovnice extravagance, stylově ale neuškodí ani vyznavačkám klasického elegantního vzhledu. A že jsou mokasíny schopny obsáhnout svým stylem všemožné příležitosti, dokazuje také široká variabilita nabízených typů. 

Inspirace ikonickým kouskem ovlivňuje i letošní nabídku

Jak je jasné z přehlídkových mol i stylu ulice, rok 2023 bude patřit především návratu k elegantní, jednoduché a decentní botě se střapečkem či drobnější přezkou v oblasti nártu. Inspirací pro ostatní značky je tedy i letos jeden vzor: typická bota módního domu Gucci, model Horsebit Loafer.

Typově podobný model nově nabízí i další věhlasný návrhářský dům, na obuv specializovaný label Jimmy Choo. Jeho boty z kolekce Diamond Tilda Loafer patří k nejmladším řadám v nabídce značky, z pultů ale mizí kosmickou rychlostí. Zkrátka ztělesnění jednoduché elegance, které se obejde bez dalších příkras, opět zažívá sympatický boom.

Proti těmto stálicím a jimi inspirovaným typům polobotek ale právě teď vyráží na přední pozice oblíbenosti novátorské typy s masivní podrážkou, s členěním podpatku i v jednolité, výrazněji strukturované platformě. Mohutné a megalomansky stavěné mokasíny většinou zdobí výrazné detaily, masivní řetězy či jiné kovové prvky. Na špičce se často usadily i výrazné plastové ozdoby nebo kožené aplikace zajímavého designového řešení. Nazout takový typ obuvi vyžaduje jistou dávku sebevědomí. Ladit by měla i se zbytkem vašeho osobitého módního sebevyjádření, jinak bude zbytečně výrazným prvkem, který celek dovede spíše rozbít než stmelit.

Mokasíny si rozumí s ponožkami, ale i bosou nohou

Kontroverzní téma ponožek, zdá se, znovu ožívá. Pár let zpět se jim módní svět spíše vyhýbal, opět ale přichází jejich čas. Samozřejmě můžete tuto vlnu ignorovat a v mokasínech i nadále chodit především “naboso”, trend kombinování s přiznanými stylově výraznými ponožkami či punčochami ale s postupným oteplováním opět sílí.

Ať elegantní či ležérní, stejně jako paleta modelů obuvi je široká i nabídka trendy ponožek, které z bot podle aktuálního módního diktátu mohou hrdě vykukovat. Nosí se krajky, klasické síťové punčochové modely i vysoko vykasané sportovní ponožky s logem. Vše dohromady tvoří širokou nabídku vzájemných kombinací, které můžete přizpůsobit na míru vlastnímu stylu. A když zrovna nebude nálada na experimenty, sáhněte po nejjednodušších mokasínech z broušené kůže s prošitými švy, kterými nezkazíte žádný jarní look. Samozřejmě bez ponožek, holé kotníky jsou i letos neskutečně chic!

Podívejte se v naší galerii na ikonické modely, ze kterých vychází mnoho letošních stylových variant, i další trendy mokasíny, jež se budou co nevidět prohánět ulicemi.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články