Aby vám brýle nezavařily! 7 chyb, kterých se dopouštíme při výběru

Aby vám brýle nezavařily! 7 chyb, kterých se dopouštíme při výběru
Zdroj: Unsplash.com
Brýle mohou podstatně změnit výraz obličeje. U brýlí pro volný čas se můžete odvázat a sáhnout i po extravagantním kousku.Na čtení vybírejte levnější plastové, ale kvalitní obruby.Správný tvar a velikost brýlí dokážou tváři pomoci vyzvednout její kvality a naopak. + 2 fotky+ 3 fotky

Nosit brýle se v poslední době stalo módou. Pořizují si je nejenom ti, kteří je potřebují, ale i ostatní, kteří je povýšili na dekorativní doplněk. Brýle dokážou úžasně dotvořit naši osobnost, ale taky pěkně zavařit, když nemáme při výběru zrovna šťastnou ruku. A jak tedy na to?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 20. 11. 2020 12:00

Brýle se zkrátka staly módním doplňkem a jen s jedněmi si určitě nevystačíme. Jedny nosíme do práce, jiné na sport i volný čas a další třeba do společnosti. Pojďme tedy probrat sedm pravidel, které bychom měli při výběru respektovat.

Velikost obruby

Pamatujte, že brýle by neměly být širší, než jsou lícní kosti, a oko by mělo být umístěno relativně na středu očnice. To, že je něco špatně, byste měli poznat pouhým pohledem do zrcadla. Obruba by měla zakrývat obočí, případně být o trochu níž, a její spodní část by se rozhodně neměla dotýkat tváře.

Rám a dioptrie

Chybu uděláte, jestliže při výběru nezohledníte počet dioptrií. Například, pokud máte vyšší mínusové dioptrie (více jak –3,5 dioptrie), vyberte raději rám kompaktní nebo obrubu, která je po okrajích zakrytá. A pro vyšší plusové dioptrie (více jak +3,5 dioptrie) volte obrubu s co nejmenší očnicí.

Typy rámů

Obruby se vyrábí ve třech základních typech: celorám, jenž obtáčí očnice, je po celém obvodu brýlového skla, polorám, jemuž chybí dolní nebo horní ochrana části očnice, a bezrámové, u kterých brýlové čočky tvoří spojovací článek mezi stranicemi a nosníkem.

Správný materiál

Používá se řada různých materiálů, jako je plast, titan, ocel a další kovy. Při volbě je proto třeba brát ohled na alergie. Vhodné jsou určitě obruby z titanu nebo kovů bez příměsi niklu. Při alergiích na změkčovadla v plastech rozhodně zvolte kovovou obrubu.

Zdůrazněte osobnost

Jak jsme již zmiňovali, brýle podtrhují, ba dokonce i dotváří osobnost. Při výběru proto není důležitý pouze vzhled, ale je třeba i zohlednit životní styl nebo účel, kam budou brýle nošené. Brýle totiž mohou podstatně změnit výraz obličeje. U brýlí do zaměstnání půjde většinou o image, bývají proto konzervativnější než ty do společnosti. Brýle určené na sport by zase měly být komfortní a odolné vůči nárazům. U brýlí pro volný čas se můžete odvázat a sáhnout i po extravagantním kousku.

Typ obličeje

Jak vybrat ty správné, které budou slušet a ladit s tvarem obličeje? Správný tvar a velikost brýlí dokážou tváři pomoci vyzvednout její kvality a naopak. Ženám a dívkám doporučujeme zkoušet brýle se sepnutými vlasy. Vynikne tvar obličeje a vyhnete se tak klamu, který může ovlivnit vaše rozhodnutí.

Správná barva

Nepodléhejte módním výstřelkům, mění se rychleji, než stihnete dokupovat nové obruby. Radši sledujte, jaký jste typ, jaké nosíte barvy oblečení, a podle toho slaďte obroučky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články