Syndrom cizího přízvuku: Vzácné postižení po nehodě či prudké bolesti, které dělá z lidí cizince ve vlastní zemi

Syndrom cizího přízvuku: Vzácné postižení po nehodě či prudké bolesti, které dělá z lidí cizince ve vlastní zemi
Zdroj: Pixabay

Život v okupovaném Norsku za druhé světové války nebyl lehký. Obzvláště těžké to bylo pro třicetiletou Astrid. Ač byla rodilá Norka, jednoho dne se probudila s těžkým německým přízvukem. Protiněmecké nálady a strach ze špionů gestapa skončil tím, že se s ní nechtěl nikdo bavit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 08. 2023 11:00

Jenomže, jak k tomu přišla? Celý život nevytáhla paty ze své vlasti. Navíc byla během bombového náletu zraněna šrapnely. Nenáviděla tak Němce stejně jako její sousedé. Jenomže právě ono zranění v ní vyvolalo nežádoucí odezvu.

Britský přízvuk

O pár desítek let později, a na opačném konci světa, se pětapadesátiletý Texasan potýkal s podobným problémem. Nikdo ho sice za to neodsuzoval, ale stejně...proč začal zničehonic mluvit s britským přízvukem? Přitom v Anglii ani nikdy nebyl. Když ho jeho rodina přivezla na vyšetření, lékaři nezjistili nic závažného. Pár minut poté ale muž utrpěl menší záchvat a ejhle, opět hovořil se svým původním jižanským přízvukem.

Tomuto jevu se říká "syndrom cizího přízvuku". Jde o poruchu řeči, která vznikne po úrazu mozku. Ve světě bylo doposud zdokumentováno asi 60 případů. Prvním z nich byl v roce 1907 jistý Francouz, který začal náhle hovořit alsaským přízvukem.

Změna po prudké migréně

U Angličanky Sarah Colwill byl syndrom cizího přízvuku vyvolán prudkou bolestí hlavy. Když migréna pominula, začala hovořit s čínským přízvukem. I když jde zjevně o zvláštní jev, je poměrně snadné pochopit, jak funguje. Pacientova gramatika a porozumění mluvenému slovu zůstávají stejné jako předtím. Mění se jen výslovnost.

Jak již bylo uvedeno výše, zatím bylo zmapováno málo případů. Nelze tak odvodit jasný spouštěč syndromu. Zvlášť, když je pokaždé jiný. Navíc u muže z Texasu došlo ke zpětnému navrácení jeho původního přízvuku, což u jiných osob neproběhlo. A pak byl zde ještě jeden případ, kdy se postiženému vrátil původní přízvuk po třech letech a druhé mrtvici.

Lék neexistuje

Ač lidem toto postižení nebrání v komunikaci, je frustrující mluvit tak, jak nechceme. Jedna Australanka získala po havárii autobusu francouzský přízvuk. Jelikož na to nebyl doposud vynalezen lék, nezbývalo ženě nic jiného, než podstoupit logopedickou terapii. Výsledek není znám, v několika případech ale dotčené osoby raději mlčely, než aby poslouchaly svůj "nový hlas". Nevítaná změna je postihla i na psychické rovině.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Syndrom cizího přízvuku

Allthatsinteresting.com: Foreign Accent Syndrome - The Bizarre Condition That Can Change Your Accent

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články