Syndrom chodící mrtvoly: Pacientem nula byla v roce 1880 Pařížanka. Myslela si, že zemřela

Syndrom chodící mrtvoly: Pacientem nula byla v roce 1880 Pařížanka. Myslela si, že zemřela
Zdroj: Unsplash

Cotardův syndrom, kterému se říká i syndrom chodící mrtvoly, je mimořádně neobvyklá nemoc. Poprvé byla diagnostikována v roce 1880 u nejmenované Pařížanky. Domnívala se, že již nežije. Nedokázala jí pomoct žádná léčba, zemřela od hladu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2022 11:00

U takto postižených lidí je velká část mozku ve vegetativním stavu. Připomíná to narkózu nebo spánek. Nemoc se jmenuje Cotardův syndrom, neboli syndrom chodící mrtvoly. Pacienti si totiž myslí, že jsou mrtví.

Pacient nula: Paní X

Dle webu Scientific American byla úplně první osobou, které byl diagnostikován Cotardův syndrom, jistá 43letá Pařížanka, jenž chtěla z očividných důvodů zůstat v anonymitě. Psal se rok 1880 a ona nabyla přesvědčení, že je mrtvá. Původně měla skončit v pekle, ale místo toho byla odsouzená k tomu, aby bloumala po světě živých. Došlo to až do takového bodu, že zemřela hladem.

Neobvyklým případem se zabýval francouzský psychiatr Jules Cotard, po němž byla nemoc pojmenována. Ten dospěl k závěru, že pacientovo vnímání zatemňují léze, které se nacházejí v částech mozku, jenž mají na starosti emoce. Proto došlo k extrémní empatii a nihilismu. Podle amerického zdravotního portálu Health.com někdy také dochází k těžké depresi, jenž je doprovázena bludy a psychózou.

Trauma jako spouštěč Cotardova syndromu

V mnoha případech tento syndrom spouští traumatický zážitek. V roce 2013 zpovídal New Scientist muže jménem Graham, který měl pocit, jako by mu odumíral mozek. Život pro něj pozbyl jakýkoliv smysl, měl problémy s řečí a také ztratil čich a chuť. Začal se cítit jako živý mrtvý. Kvůli tomu navštěvoval hřbitov, kde se cítil nejlépe. Co se mu stalo? U Grahama se to projevilo po pokusu o sebevraždu. Další muž se cítil být mrtvým po vážné nehodě na motocyklu. A jiný pacient si stěžoval na bodavou bolest na hrudi. Po vyšetření se zjistilo, že se jedná o nádor.

Pozor na opary

Ačkoli je Cotardův syndrom znám již 150 let, vědci o něm zjišťují další informace. New Scientist kupříkladu uvádí, že v roce 2013 se objevilo několik pacientů s tímto onemocněním, jež se začali cítit jako živí mrtví po použití obyčejného léku na opar. Naštěstí všechny symptomy pominuly poté, co přípravek přestali používat.

Průměrný věk pacientů se syndromem chodící mrtvoly je padesát let, jak ale dodává Healthline, výjimkou nejsou ani dospívající chlapci a dívky. Nutno však dodat, že jde o velmi vzácnou poruchu. Právě proto, že je často přímo spojená s depresí, léčí se antidepresivy a antipsychotiky. V minulém roce se syndrom objevil u pacienta, který se zotavil z covidu. Spouštěčem byla zřejmě ztráta čichu a chuti.

Zdroje informací: 

Blogs.scientificamerican.com: No seriously, I'm dead.

Grunge.com: The science behind the rare condition known as walking corpse syndrome

Health.com: What Is Walking Corpse Disorder? Experts Explain This Rare Mental Illness

Newscientist.com: Back from the dead: Reversing walking corpse syndromeMindscapes: First interview with a dead man

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články