10 málo známých faktů o Pulp Fiction: Honey Bunny a skutečný králík, relativně nízký rozpočet a slovo na “F”

Pulp fiction
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Pulp Fiction: Historky z podsvětí patří mezi kultovní filmy 90. let a na některé scény nebo postavy odkazují tvůrci dodnes.Film Pulp Fiction: Historky z podsvětí se prý stal velmi oblíbeným v amerických ghettech, kde rezonoval hlavně ikonický Jules v podání Samuela L. Jacksona.Uma Thurman nebyla režisérovou první volbou, Quentin Tarantino měl původně zájem o Michele Pfeiffer.Ani Bruce Willis nebyl žhavé želízko v ohni. Ještě že se Matt Dillon nemohl rozhodnout.+ 4 fotky+ 5 fotek

Pulp Fiction: Historky z podsvětí je americký kultovní film režiséra Quentina Tarantina plný fetišismu a popkultury. Objevily se v něm takové hvězdy stříbrného plátna jako John Travolta, Samuel L. Jackson a Uma Thurman, která se rovněž objevila v dalším Tarantinově snímku s názvem Kill Bill. Pojďme si tak film připomenout několika méně známými fakty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 03. 2020 16:30

Děj filmu Pulp Fiction sleduje losangelské gangsterské prostředí, a to pomocí několika příběhů, které se vzájemně prolínají a jsou doplněny o různé vsuvky a odbočky. Společným jmenovatelem jsou tři hlavní postavy: Marsellus Wallace, Vincent Vega a Mia Wallace. O náhlých dějových zvratech, narážkách a odkazech na klasické béčkové filmy či postmodernu nemluvě, ty jsou totiž nedílnou součástí všech Tarantinových filmů.

Na Historky z podsvětí se můžete podívat dnes ve 22:20 na Prima Cool

Fakt č. 1: Američané se premiéry filmu dočkali až jako úplně poslední. Film byl nejprve uveden v květnu roku 1994 na filmovém festivalu v Cannes, dále pak v Mnichově anebo Locarnu. Dříve než v USA jej mohli dokonce vidět i Slováci, Korejci a Japonci. Až poté film dorazil k americkým břehům, kde byl oficiálně uveden na festivalu v New Yorku.

Fakt č. 2: Honey Bunny, neboli zlodějka Yolanda, dostala své jméno po skutečném králíkovi. Tarantino tak učinil na počest zemřelého mazlíčka Lindy Chen, která přepisovala režisérův ručně psaný scénář, jenž měl prý vypadat jako poznámky šílence. Místo peněžité odměny za odvedenou práci jej požádala, aby jí pohlídal právě jejího králíčka. Quentin to samozřejmě neudělal, což vyústilo v ten nejhorší možný scénář – skon nebohého zvířete.

Fakt č. 3: Ve filmu lze slyšet slovo “fuck” celkem 265krát.

Fakt č. 4: Téměř ihned po natáčení se ztratil Tarantinův Chevrolet Chevelle Malibu. Zpět se ke svému právoplatnému majiteli vrátil až za dvě dekády, a to díky dvěma policistům.

Fakt č. 5: Náklady filmu se vyšplhaly na “pouhých” osm a půl milionů dolarů. Ve srovnání s jinými snímky je to opravdu málo.

Fakt č. 6: Přestože je o Umě Thurman známo, že je Tarantinovou dvorní herečkou, nebyla v Pulp Fiction jeho první volbou. A které herečky měly dostat přednost? Kupříkladu Meg Ryan, Halle Berry, Joan Cusack a Michelle Pfeiffer, jenž byla jeho favoritkou.

Fakt č. 7: Původní plakát k filmu, na němž Uma Thurman kouří cigarety značky Lucky Strike, má hodnotu několika tisíců dolarů. Proč? Studio Miramax se jej rozhodlo nepoužít kvůli stížnosti tabákové firmy, která nedala souhlas k použití jejich výrobku pro účely reklamy.

Fakt č. 8: Když byl Tarantino během natáčení před kamerou jako Jimmy, předal svou režisérskou stoličku Robertu Rodriguezovi. Později spolupracovali na filmech Od soumraku do úsvitu a Grindhouse.

Fakt č. 9: Vzpomínáte na scénu, kdy Mia dostane injekci s adrenalinem? Travoltovi byla tato scéna tak nepříjemná, že se nakonec Tarantino uvolil k tomu, že do Umy jehlu zasune někdo jiný a John ji pouze vytáhne. V postprodukci se pak scéna “převrátila”, aby to vypadalo tak, že do ní Vincent jehlu ve skutečnosti zabodává.

Fakt č. 10: Mladého boxera Butche měl původně hrát Matt Dillon, ale jelikož se nemohl jaksi rozhodnout, zvolil Quentin natěšeného Bruce Willise, který byl ale zároveň trochu zklamaný, že ho režisér nechce na roli Vincenta.

NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU PULP FICTION SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: wikipedie.org, csfd.cz, mentalfloss.com

Zdroj fotek: Prima Cool

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články