Uběhlo 77 let od smrti herečky Anny Letenské: Okamžitě po dotočení filmu putovala do Mauthausenu k popravě

Anna Letenská, rozená Svobodová, provdaná Čalounová byla česká divadelní a filmová herečka, která zemřela v koncentračním táboře Mauthausen.
Zdroj: Wikipedie
Anna Letenská, rozená Svobodová, provdaná Čalounová, byla česká divadelní a filmová herečka, která zemřela v koncentračním táboře Mauthausen za druhé světové války.Zdeněk Štěpánek

Jaká to byla znamenitá herečka! V samém rozkvětu jejího umění tak tragický konec!Svatopluk Beneš

Od zadního traktu vinohradského divadla vede k Riegrovým sadům ulice Anny Letenské. Jen málokdo ví, komu toto jméno patřilo a jaký osud se k němu pojí. Letenská byla znamenitá herečka a vzácný, laskavý člověk. Ženský komik stejně jako dramatický talent. Výrazná představitelka lidových typů, která slibovala, že bude druhou Hübnerovou nebo Bečvářovou. Čekala ji skvělá perspektiva, protože divadlo osobnost tohoto druhu již dlouho postrádalo. Kdyby nepřišla válka!František Filipovský

Anna Letenská umřela v koncentračním táboře. Spoluvězeňkyně, které se po válce vrátily, vyprávěly, že kolem ní panovala i v nejtěžších chvílích dobrá, uklidňující nálada. I v lágru rozdávala svou veselost. Dokonce prý z hadříků ušila panáčky, jakési loutky, karikující táborové panstvo. Vymýšlela si k nim humorné průpovídky a bavila své přátele. Až do poslední chvíle potvrzovala, že byla bohem nadaným komikem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Anna Letenská se narodila 29. srpna 1904 v Nýřanech u Plzně jako Anna Svobodová. Pocházela z kočovné divadelní rodiny a vyrostla z ní výrazná a šikovná komička. Zemřela 24. 10. 1942 v koncentračním táboře Mauthausen.

Petra Járková
Petra Járková 24. 10. 2019 08:00

Rodina komediantů

Narodila se v herecké rodině jako jedno ze šesti dětí. Otec Oldřich byl hercem a režisérem a matka Marie byla herečkou v divadelních kočovných společnostech. Její sestry Růžena Nováková a Božena Svobodová se staly také herečkami.

Kočovné začátky

Začínala jako dítě v kočovné divadelní společnosti u Tuttrů. První stálé angažmá následně získala v roce 1919 u divadelní společnosti Suková-Kramuelová, kterou po návratu z první světové války vedl její otec Oldřich.

Válečný čas

V roce 1939 nastoupila do vinohradského divadla, kde působila do roku 1942. Tehdejší režisér činohry František Salzer ji i přes odpor režimu obsadil do několika zajímavých rolí, kde mohla ukázat svůj komediální talent. Byla hodnocena jako nejvýraznější komická herečka té doby. Díky svému zjevu temperamentní ženy krev a mlíko skvěle hrála role selských žen.

Soukromí život

Po rozvodu s manželem se v roce 1941 znovu vdala, a to za architekta Vladislava Čalouna, jenž  byl však zatčen 17. července 1942 za pomoc při ukrývání doktora Břetislava Lyčky, který ošetřoval Jana Kubiše, pachatele atentátu na Heydricha. Poté Anna Letenská odešla z Divadla na Vinohradech a nastoupila do divadla Uranie, kde ještě začala studovat roli Vojnarky, pak ale musela skončit i tam.

Odložený odjezd do koncentračního tábora

O to, že zůstala na svobodě ještě pár týdnů po zatčení manžela, se prý zasloužil filmový producent a majitel firmy Lucernafilm, který právě natáčel film „Přijdu hned“, kde Anna Letenská hrála důležitou roli.

Dvojí varianta smrti

Dne 5. září 1942 byla převezena do Malé pevnosti v Terezíně a následně do Mauthausenu, kde byla 24. října  popravena zastřelením. Jiné zdroje však uvádí, že zemřela 24. října 1942 v plynové komoře. Její manžel byl popraven o tři měsíce později. 

NA VZPOMÍNKY KOLEGŮ NA ANNU LETENSKOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články