Dnes má svátek Martina. Čím je toto křestní jméno výjimečné?

Dnes má svátek Martina. Čím je toto křestní jméno výjimečné?
Zdroj: Showpix.cz

Ženské křestní jméno Martina je latinského původu a vzniklo z římského slova „Martinus”. Svátek slaví 17. července a podle významu jména je bojovnicí.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 17. 07. 2020 07:15

Martiny, zpozorněte. Zjistili jsme, jaké by měly být nositelky tohoto oblíbeného ženského jména. Poznáváte se ve všech jeho vlastnostech?

Původ jména Martina

Martina je oddaná bojovnice, jejíž jméno je odvozeno od římského boha války Marta (Martinus). Má původ v latině a je ženskou formou jména Martin. Vykládáme jako Martovi ,,zasvěcená“, ,,oddaná“, ,,náležící“ válečnice. Svátek slaví 17. července. Domácími podobami jména jsou Martinka, Marťa, Marti, Martinečka, Marťulinka, a také Týna. Jméno Martina, se kromě češtiny, vyskytuje i v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, portugalštině. V italštině, slovenštině, srbštině a ruštině je podoba jména Martina zachována.

Astrologický význam jména

Podle významu je spolehlivá, trpělivá a systematická. Působí duchovním dojmem, usmívá se a ukazuje všem, jak je nádherná. Nese s sebou vnitřní poselství a touží po dokonalém světě. Ráda medituje a je nedůvěřivá ke všem novinkám. Je opatrná a nepouští se do spontánních a nepromyšlených akcí.

Ve vztazích je perfekcionista, ovládá své emoce, ale citově je náročnější. Jen těžko dokáže city opětovat, ale za to v sexuálních praktikách se promítá přímo ukázkově. Snaha o výjimečnost je zaměřena na výkon. Klade důraz na rozkoš, ale bojuje i s pocity zranitelnosti.

Často jí trápí oslabený organismus a někdy svou sílu podceňuje.

Jméno podle astrologického znamení

Jméno Martina se hodí k těmto znamením: Lev, Ryba a Rak

Slavné nositelky

Jméno Martina u nás nosí česká rychlobruslařka a držitelka několika světových rekordů Martina Sáblíková. Také česká zpěvačka a bavička pořadu 3 kamarádky v 1 show Martina Pártlová, Martina Preissová jako česká divadelní, filmová a televizní herečka. Česká farářka a zakladatelka blogu Deník farářky Martina Viktorie Kopecká a herečka Martina Randová, která získala popularitu, díky roli Heluš v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Martina v číslech

Jméno Martina nosí v ČR 77724 lidí a jedná s o 18. nejčastější jméno podle jmenné statistiky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články