Doba se mění: Ve škole učí chlapce žehlit, šít i vařit

Doba se mění: Ve škole učí chlapce žehlit, šít i vařit
Zdroj: Profimedia.cz

Žena se postará o domácnost a muž zajistí obživu celé rodiny – asi tak nějak vypadá obraz, který byl „správný“ po celá staletí. Poslední dobou je to však jinak, do popředí totiž čím dál častěji nastupuje výchova bez genderových předsudků. Rovnost žen a mužů se vyrovnává nejen na pracovním trhu, ale i v domácnosti. Proč by žena nemohla navrtat poličku, zatímco muž vyžehlí prádlo? Přesně na toto téma se zaměřili ve španělské škole Montecastelo, kde se chlapci v jednom předmětu učí i domácí práce.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 04. 12. 2019 10:32

Všechno to začalo v roce 2018 ve španělském městě Vigo. Místní škola se totiž tehdy rozhodla, že do svého učebního plánu přidá nový předmět pod názvem domácí ekonomika. U zrodu této myšlenky stálo vedení školy, které svou pozornost zaměřilo na to, jak by u svých studentů mohlo podpořit rovnost žen a mužů.

Stačilo pár hodin

Tento předmět je určen především pro mladé chlapce, kteří se díky němu mohou naučit žehlení, šití nebo třeba vaření. Asi vás nepřekvapí, že se studentům na začátku tato myšlenka moc nezamlouvala, protože byli hodně pohodlní, ovšem už po prvních hodinách změnili názor a zjistili, že se jedná opravdu o jednoduché věci, díky nimž jednou v domácnosti výrazně usnadní život svým partnerkám.

Studenti se v rámci domácí ekonomiky samozřejmě naučí i potřebné znalosti a dovednosti ohledně truhlařiny, zednictví, instalatérství či elektřiny a na rodinný život tak budou připraveni zkrátka dokonale. Kdo ví, třeba právě díky tomu se o ně budoucí partnerky možná jednou i poperou.

Naučí se sami zvládat domácnost

Vyučování tohoto předmětu je dobrovolné. Podílí se na něm učitelé, zástupci školního kampusu a také někteří z otců studentů. „Zdálo se velmi užitečné, aby se naši studenti naučili plnit domácí úkoly. Takže když tvoří rodinu, jsou hned od začátku zapojeni do chodu domácnosti,“ uvedl koordinátor celého zařízení Gabriel Bravo. „Naši žáci ví, že společná domácnost je tvořena dvěma lidmi. Nejde v ní jen o to, aby žena uklízela, umývala nádobí a žehlila. Předmět jim umožní, aby si to uvědomili a naučili se zvládat domácnost i sami," dodal.

Někteří chlapci dělali domácí činnosti ve škole úplně poprvé, občas u toho vypadali i legračně, zároveň se toho ale hodně naučili. A největší úspěch tento předmět sklidil u rodičů, kteří se jednotně přiklonili k jeho zavedení a nyní jsou na své chlapce náležitě pyšní. Doma totiž mají skvělé pomocníky a budoucí muže, kteří mohou nastolit revoluci v rozdělení úloh v domácnosti.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články