Italové mají deset pravidel, jak během koronaviru zvládat náročné dny v domácí karanténě. Zkuste je také

Italové mají deset pravidel, jak během koronaviru zvládat náročné dny v domácí karanténě. Zkuste je také
Zdroj: Pixabay.com
Při stresu enormně kolísá, případně prudce stoupá krevní tlak. Jestliže k takovému stavu dochází pravidelně, dotyčnému hrozí vážné problémy kardiovaskulárního systému. Častým důvodem stresu bývá nadměrné množství práce. Zkuste přehodnotit svůj přístup a některé dílčí úkoly delegovat na druhé. Projevem velkého stresu může být nadměrné pocení, které takové jedince znevýhodňuje ve společnosti. Tento aspekt pak následně vyvolává další stres. Stresem už trpí i děti a studenti, jelikož jsou na ně kladeny vysoké nároky. Výsledkem takového stavu pak může být u malých dětí noční pomočování, u školáků zadrhávání v řeči. Starší děti pak mohou tento negativní jev řešit i s pomocí návykových látek. + 1 fotka+ 2 fotky

Izolace od všeho a od všech - tedy to, co se ještě nedávno zdálo nereálné, je v mnoha zemích kvůli koronaviru už nějakou dobu skutečností. S touto situací je těžké se vypořádat, dny totiž utíkají pomaleji a jsou pořád stejné. I proto v Itálii vyšlo deset pravidel, která vám pomohou zvládnout karanténu tak, abyste si zachovali zdravou mysl i tělo.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 23. 03. 2020 11:15

Kdejaká pravidla člověk dodržuje už od dětství a jinak by tomu nemělo být ani v nařízené karanténě. Doktor Roberto Callina, který je psychologem a psychoterapeutem specializujícím se na psychodynamické psychoterapie pro orientaci, nyní navíc přišel s deseti pravidly, jak tuto složitou situaci zvládnout s určitým nadhledem. Řídí se jimi lidé v Itálii, která je koronavirem zasažena nejvíc, možná ale přijdou vhod i vám.

Neměňte svůj rytmus spánku a bdění

První důležité pravidlo je dodržování spánkového cyklu tak, aby se předešlo jeho poruchám. Proto je nyní tak důležité chodit spát a zároveň ráno vstávat ve stejném čase, jako jsme byli doposud zvyklí. Někdo se budí automaticky ve stejnou hodinu každý den, vstávat však klidně můžete i za doprovodu budíku. Myšlenky typu, že zítra si můžete klidně pospat, takže se v noci podíváte na další díl oblíbeného seriálu, proto nyní vynechejte. Posun v obracení rytmu spánku a bdění je totiž daleko snazší, než jsme si doposud mysleli.

Všechny dny nejsou stejné

Když jsme pořád doma, tak se nám dny začínají plést a je nám pomalu jedno, jestli je zrovna víkend, nebo běžný pracovní týden. To je však špatně. Je proto důležité vědět, jaký den zrovna prožíváme a podle toho se taky chovat. Když se totiž rutina přeruší, tak ve vašem těle může nastat zmatek, protože přestane platit motivace z naplánovaných dní. I proto je důležité plánovat také v karanténě. Zkuste si třeba říct, že ve čtvrtek uvaříte ty nejlepší špagety a o víkendu si pořádně zacvičíte. Udržování týdenních návyků nám totiž umožní, abychom byli rychleji připraveni k restartu, až nouzová situace skončí.

Starejte se o sebe

Důležitý fakt, na který byste během karantény neměli zapomínat. Řeči typu: „Neholím se, nikdo mě stejně neuvidí“ raději ani nezkoušejte. Tohle je špatný postoj, protože nás nutí ztratit kontakt s naší zdravou částí a neustále nám připomíná nouzovou situaci, kterou právě procházíme. Všechny návyky související s vaší osobní péčí proto zachovejte tak, jak jste byli doposud zvyklí.

Udržujte sociální kontakty

V dnešní moderní době nemusíte být sami ani v izolaci. Člověk je totiž tvor společenský, což se nezmění ani přes veškeré zákazy. Vezměte si proto do ruky váš chytrý telefon nebo jinou vymoženost a zůstaňte v kontaktu se světem. Před klasickým hovorem ale dejte přednost videohovoru, který vám dá větší pocit blízkosti s druhou osobou. Pomocí různých aplikací si se svými přáteli můžete zahrát i online hry, určitě si u toho užijete mnoho legrace a den vám navíc uteče podstatně rychleji.

Fyzická aktivita

Fitka jsou sice zavřená, na fyzickou aktivitu však zapomínat nesmíte. Na internetu totiž existuje řada tréninkových plánů, fitness kurzů či různých motivačních videí. K tomu si nalaďte dobrou hudbu a pusťte se do toho. Fyzická aktivita totiž pomáhá snižovat stres i úzkost, kterou nyní možná zažíváte.

Projekty

Uvědomte si, kolikrát jste si během svého „klasického“ života řekli větu, že kdybyste měli více času, tak byste mohli začít... A teď je ta pravá chvíle začít s čímkoliv, co se vám v té době honilo hlavou. Třeba s malováním, psaním, studiem či něčím úplně jiným. Pusťte se do toho, protože další taková příležitost už nastat nemusí a byla by škoda si časem vyčítat, že jste tuto situaci nevyužili efektivněji.

Osobní prostor

I v těchto těžkých chvílích, kdy je člověk uzavřeny mezi několika stěnami, je důležitý vlastní osobní prostor. Zkuste si proto najít místo pro relaxaci, meditaci, čtení knihy nebo rozhovory se svými přáteli. Nepotřebujete k tomu skoro nic, třeba se jen na půl hodiny zavřete do koupelny.

Omezte poslech zpráv

Pozor na zprávy. Je sice fajn mít přehled o situaci, která ve světě a v naší zemi panuje, ale nic se nemá přehánět. Neustále hledání zpráv a přecházení z jednoho informačního webu na druhý je totiž pro psychickou pohodu kontraproduktivní. Doporučuje se proto, aby si člověk během dne vybral dva časy, během kterých zjistí, co je o koronaviru nového a zbytek dne už by se měl věnovat jiným činnostem. Toto téma bychom měli omezit i během hovorů s našimi blízkými, protože neustálé mluvení o nebezpečné nemoci v člověku posiluje skutečnost, že prožíváme těžkou situaci, což se rychle může proměnit v úzkost nebo jiné psychické problémy.

Humor a ironie

I v této složité situaci je humor velmi důležitý, protože pomáhá udržovat vztahy a zabraňuje vyhoření. Stresující zprávy je tak možné díky humoru a ironii zvládat o něco lépe.

Zdravé stravování

Správné stravování je důležité nejen pro naše tělo, ale i psychickou pohodu, která je nyní tolik důležitá. Člověk by totiž neměl zapomínat ani na to, že až jednou tato situace konečně skončí, tak zase budeme muset vyjít ven mezi lidi.

DALŠÍ RADY, JAK ZVLÁDNOUT STRES, NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články