Její vlastní miminko zemřelo po třech hodinách. Dalších 63 dnů pak odstříkávala mléko pro jiné děti

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

Rodinu z amerického Wisconsinu potkala obrovská tragédie. Jejich právě narozený syn totiž po pouhých třech hodinách zemřel. Máma Sierra Strangfeld ale věděla, že i přes obrovskou bolest chce pomoct ostatním novorozeným dětem. Rozhodla se proto nashromáždit mateřské mléko, které po dlouhých 63 dnech darovala miminkům na jednotce intenzivní péče.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 27. 11. 2019 11:51

Laskavost a touha pomoct ostatním, i během těch nejtěžších chvil, se v dnešním světě stále ještě nevytratila. Americký manželský pár je toho jasným důkazem. Když byla Sierra ve 20. týdnu těhotenství, dozvěděla se smutnou zprávu - jejich dítě mělo vrozenou vadu, takzvaný Edwardsův syndrom (Trizotomii 18). Co to znamená? Novorozenec se narodí s četnými vrozenými vývojovými vadami a malformacemi některých vnitřních orgánů. Statistika navíc hovoří o tom, že 90 procent takto narozených dětí umře do dvanácti měsíců svého života.

Dojemný bonding

Ovšem i přes zjištění, co tato diagnóza bude znamenat, se rodiče rozhodli těhotenství nepřerušit a chtěli se svým synem strávit co nejvíce času. Jejich chlapeček, který dostal jméno Samuel Lee, se nakonec rozhodl přijít na svět o dva měsíce dříve a narodil se 25. září. Rodiče si ho užili pouhé tři hodiny, ale i za ty byli nesmírně vděční. „Měla jsem s ním bonding, jeho srdeční frekvence a hladina kyslíku se během něho okamžitě zvýšila. Bylo to, jako by věděl, že je se svou mámou. Každý detail jeho malého těla to věděl,“ zavzpomínala Sierra dojemně na jediné chvíle, které trávila se svým synem.

Právě tehdy se jí v hlavě zrodila zajímavá myšlenka. „Nemohla jsem zachránit Samuelův život, ale možná bych mohla zachránit život někoho jiného,“ uvedla. Sierra se rozhodla, že bude odstříkat své mateřské mléko, které následně zamrazí a daruje místní novorozenecké jednotce intenzivní péče. Impulsem k tomuto odvážnému kroku byla i její prvorozená dcera, která v prvních měsících života dostávala právě darované mléko.

Darovala 14 litrů mléka

Mladá Američanka zvládla odstříkávat mléko neskutečných 63 dní, během nichž však prožila i těžké duševní a fyzické chvíle. „Vše je o tolik těžší, když dítě ve skutečnosti nemáte,“ řekla smutně. Když se v noci vzbudila bolestí a věděla, že je čas na kojení, bylo jí těžko, protože vedle sebe neměla svého syna. Ale pak si uvědomila, že i v těchto momentech na něj cítí napojení a doufala, že na ni Samuel Lee bude nahoře pyšný.

Odstříkávání mléka Sierra symbolicky ukončila ke dni, kdy se měl Samuel skutečně narodit. Povedlo se jí zamrazit neskutečných 14 litrů mléka, a když se naposledy procházela po nemocniční chodbě, byl to pro ni další krok na cestě k uzdravení. Cítila, že tam je Samuel s ní. V současné době společně se svým manželem zvyšují povědomí o Edwardsově syndromu a snaží se být co nejlepšími rodiči své rok a půl staré holčičce, která jim na jejich náročné cestě životem dodává ohromnou sílu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články