Královna odívání Aenne Burdová zemřela před 14 lety: Pracovala v elektrárně, manžela donutila, aby jí založil vydavatelství

Aenne Burdová nazývaná též Královna odívání vlastním jménem Anna Magdalenne Burdová, rozená Anna Magdalene Lemmingerová byla německá vydavatelka, manažerka a podnikatelka.
Zdroj: Wikipedie
Aenne Burdová nazývaná též Královna odívání vlastním jménem Anna Magdalenne Burdová, rozená Anna Magdalene Lemmingerová byla německá vydavatelka, manažerka a podnikatelka.Náruživě se věnovala své soukromé vášni: olejové malbě. Na rozdíl od svých synů, kteří obrazy jen sbírali.Za svých mladých let byla milovnicí rychlých kol (Karmann Ghia) a užívala si pozornosti velkého světa na módních přehlídkách a filmových premiérách. Burdová byla silně ambiciózní a trpělivě odolávala jak své obchodní konkurenci, tak i vnitřní kritice.+ 4 fotky+ 5 fotek

Královna odívání nebo také vlastním jménem Anna Magdalenne Burdová byla německá vydavatelka, manažerka a podnikatelka. Navštěvovala klášterní školu a následně se vyučila prodavačkou v elektrárně. Jak přišla ke svému vydavatelství? K čemu jí pomohla manželova milenka?

Petra Járková
Petra Járková 03. 11. 2019 08:00

Manželství

V elektrárně se také seznámila se svým pozdějším mužem, nakladatelem a knihtiskařem dr. Franzem Burdou. Rok na to, 9. července 1931, se vzali a měli spolu tři syny: Franze, Friedera a Huberta.

Nevěra se nevyplácí

Manžel Aenne Burdové jedné ze svých milenek financoval prodělečné módní vydavatelství, když se to Aenne dozvěděla, udělala scénu a pod pohrůžkou rozvodu ho donutila, aby se stáhl z financování milenčiných zájmů a soustředil svou finanční podporu na založení jejího vlastního vydavatelství.

Vydavatelství

Burdová tak převzala vydavatelství Elfriede Breuerové i se všemi 48 zaměstnanci. Od roku 1949 začala vydávat časopis „Favorit“, který se v lednu 1950 přejmenoval na „Burda Moden“ s nákladem sto tisíc výtisků.

Převratný nápad

Převratným obchodním nápadem z roku 1952 bylo vkládat do časopisu archy se vzory střihů, podle kterých si čtenářky mohly doma samy ušít šaty. Archy se střihy jsou známy od 19. století, ale až Burdová se jimi zapsala do dějin obchodu.

Největší módní časopis na světě

Po převzetí „Bayer Moden“ roku 1961 se Burda s nákladem 1,2 milionu stala největším módním časopisem na světě. V roce 1965 prodala Burda Moden přes milion výtisků, v roce 1968 už to bylo 1,5 milionu. V roce 2005 módní časopis Burda vycházel už v 89 zemích v překladu do 16 jazyků.

Současnost

Až ve svých 85 letech se Aenne vzdala vedení vydavatelství a rozdělila ho rovným dílem mezi své syny. Frieder a Franz odprodali své podíly Hubertovi, který tím převzal vedení nad Burda-Moden. Aenne Burdová zemřela v rodinném kruhu ve věku 96 let.

NA ZAKLADATELKU NEJVĚTŠÍHO MÓDNÍHO VYDAVATELSTVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články