Nejšťastnější gumové kachničky na světě: Už 29 let si spokojeně brázdí hladinu oceánu

Bezmála třicet tisíc gumových hraček se dostalo do oceánu
Zdroj: Wikimedia.commons, gaetanlee, CC-BY-SA-2.0
Gumové kachničky se po svém neplánovaném vypuštění do oceánu při nehodě, která se odehrála 10. ledna v roce 1992, brzy rozdělily a vědci měli jedinečnou možnost sledovat jejich pohyb a mapovat tak i mořské proudy.Žluté kachničky dostaly svobodu a dokázaly, že mohou být zdrojem zajímavých informací.Potkat takovéto „hejno“ na volném moři je určitě milé, i když jde vlastně o odpadky.Původně měly hračky patřit do vany, jim ale patří celý oceán.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když 10. ledna před devětadvaceti lety ztratila nákladní loď v Tichém oceánu kontejner plný gumových kachniček, které převážela, mohlo by se zdát, že půjde o událost, která brzy vyšumí. Následky je ale možné v oceánu při troše štěstí nebo zkušeností najít dodnes. Koho by nepotěšila malá žlutá plovoucí kachnička uprostřed nekonečných vod?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 10. 01. 2021 08:00

V kontejneru, který zmizel v roce 1992 pod hladinou oceánu při plavbě z Hongkongu do Spojených států amerických poblíž datové hranice, bylo uloženo bezmála třicet tisíc malých barevných gumových hraček, které kupujeme dětem na hraní do vany. Roztomilá drobnost.

Opravdu zvláštní hejno

Nákladní kontejner se ale při havárii otevřel a kachničky vypluly na povrch a vytvořily opravdu unikátní „hejno”, jaké doposud nikdo neviděl. Mořské proudy je ale brzy začal roznášet do různých stran, a tak některé skončily na pobřeží Austrálie, jiné mohly udělat radost dětem na Havaji a bez nečekaného dárku nezůstala ani Aljaška. Nejvytrvalejší malí žlutí plavci se pak dostali až do Skotska.

Kachničky byly všude...

K Aljašce dopluly kachničky deset měsíců po „vypuštění” do oceánu. První nález byl učiněn asi 3 200 kilometrů od místa nehody a později se ukázalo, že bylo možné hračky najít na pobřeží o délce 850 kilometrů. Nálezy byly celkem pečlivě zaznamenávány. Oceánografové se také úspěšně pokusili předpovědět místo přistání další skupiny kachniček, tentokrát ve státě Washington. Některé z členek původního gumového hejna se dostaly příliš vysoko na sever a uzavřel je led.

Nehoda pomohla vědcům

Ano, gumové kachničky jsou samozřejmě odpadem, který do moře rozhodně nepatří. Vědci ale díky této nehodě dostali jedinečnou šanci, kterou by je jinak asi nenapadlo využít. Díky pečlivému sledování cesty kachniček mohou dnes s mnohem větší přesností popsat pohyby v oceánu, jednotlivých proudů a změn, které v průběhu času nastávají. Podle odhadů se stále v oceánu můžeme potkat s několika tisícovkami těchto hraček.

Nebyly to jen kachničky

I když se mluví prakticky jen o žlutých kachničkách, v kontejneru a tedy později i v oceánu byly i další hračky, jako jsou zelené žabky, modré želvy nebo červení bobři. Na barvy nehleďme, šlo přece o dětské hračky. Zajímavé je, že hračky nebyly v kontejneru „nasypány”, jak bychom si mohli myslet podle toho, že se jim podařilo se osvobodit. Naopak – každá byla umístěna v lepenkové krabičce. Jak se ale ukázalo, slaná voda obaly velmi rychle porušila a kachničky se dostaly na svobodu – do prostoru mnohem a mnohem většího, než pro který byly určeny. Šlo vlastně o nejšťastnější gumová zvířata na světě…

Zpráva pro výrobce

Další zprávu přinesla nehoda také přímo výrobcům těchto gumových hraček. Ti si mohou vzít poučení o trvanlivosti barev, které kachničkám a dalším podobným hračkám dávají. Dnes už totiž moře s největší pravděpodobností nevyplaví žádnou žlutou kachničku, protože jejich barvu stejně jako bobří červenou slunce vybělilo, zatímco zelená barva žabiček a modrá na želvách zůstávají stále stejné.

Zdroj: 

en.wikipedia

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články