Oslavila jste třicítku? 10 věcí, které byste měla rozhodně vědět

dort, narozeniny, svíčky
Zdroj: pixabay

Třicítka je věk, kdy má být žena zralá. Začíná úplně nová etapa života a nic už nebude takové jako dřív. Toto je pár opravdu užitečných rad, které se vám v tomto věku skvěle hodí.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 06. 2018 11:14

1. Milujte a přijměte samy sebe…

…se všemi přednostmi a nedostatky. Vyhnete se mnoha špatným rozhodnutím. Teprve tehdy, až se naučíte milovat sebe, budete schopny přijmout ostatní. A vztahy s okolím se „uzdraví“.

2. Obohacujte se

Možná se ocitnete ve fázi, kdy nebudete vědět, co se sebou. Zkoušejte proto nové věci a činnosti, dokud nenajdete „to svoje“. Jak takovou činnost poznat? Budete se při ní cítit svobodné a plné inspirace.

3. Najděte podporu

Zbavte se dojmu, že všechno vyřešíte nejlépe samy. Namísto toho se obklopte vřelými a empatickými lidmi. Podpoří vás a dodají vám sebevědomí. Podíváte se na věci z jejich perspektivy, což vám díky jejich zkušenostem může pomoct.

4. Buďte k sobě upřímné

Úsměv jako přišitý na tváři problémy nevyřeší. Ani nesmaže. Raději buďte přirozené a nechte emoce prosáknout na povrch. Přátelé vás díky tomu budou více respektovat a přistupovat k vám jako k důvěryhodnému, čestnému člověku.

5. Žijte svůj život. Ne život druhých

Po třicítce začíná pomalu stoupat ženská vrozená starostlivost. Budete se chtít rozdat pro své děti, rodiče, zkrátka pro všechny. Anebo naopak – budete čelit tlaku a citovému vydírání blízkého okolí.

Soustřeďte se na sebe, uspokojujte své potřeby a naplňujte své touhy. Začněte se rozhodovat tak, aby to přinášelo radost primárně vám. Ne vaší mamince nebo dceři.

6. Omezte kompromisy

Kompromisy jsou základem úspěšného vztahu. Bez nich se začnou ega přetahovat, což může dřív nebo později skončit emocionální rozbuškou. Anebo klidně odchodem jednoho ze vztahu.

Pamatujte však, že kompromisy vám mohou prospět jen do té doby, dokud ústí ve vzájemné dohody. Věčné jednostranné ústupky jsou destruktivní pro vztah i pro toho, kdo je dělá.

7. Cestujte víc než doposud

Na cestování máte nejvíce času, než porodíte. Proto neváhejte! Díky cestování se budete cítit svobodné a bezstarostné jako v období puberty. Peníze investované do zážitků a vzpomínek jsou ty, které jsou pro život skutečně důležité.

8. Vykašlete se na starosti

Víte to, ale nemůžete si pomoct. Strach nemá žádný smysl. Situaci nezlepší, ale naopak perfektně umocní stres a pesimismus. V momentě, kdy se ho zbavíte, se naučíte přijímat věci tak, jak budou přicházet. A získáte osvěžující pocit svobody.

9. Přestaňte srovnávat…

Začnete se sousedkou a skončíte srovnáváním se slavnou osobností. Obě přitom žijí v diametrálně odlišném světě, mají jiné životní hodnoty a priority. Jakmile se přistihnete, že se (už zase) s někým srovnáváte, vezměte papír a tužku a sepište si seznam věcí, za které jste vděčné. Uvidíte, že žijete docela pěkný život.

10. …a očekávat

Ale nepřestávejte snít. To je cesta k relativní spokojenosti. Nevykreslujte si lidi v blízkém okolí takové, jaké si je přejete. Pokud se jejich chování či jednání mine s vašimi představami, budete zbytečně zklamané. Zvědavé – to je to klíčové slovo! Buďte zvědavé na to, co přijde. A můžete být mile překvapeny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články