Otevírací doba 1. a 8. května: Kde si nakoupíte na Svátek práce a Den vítězství

Otevírací doba 1. a 8. května: Na Svátek práce zůstanou obchody otevřeny
Zdroj: Pixabay

Zanedlouho oslavíme krátce po sobě dva svátky. V pondělí 1. května bude Svátek práce a následující pondělí 8. května zase Den vítězství. Ačkoli se oba tyto dny řadí mezi státní svátky, je mezi nimi zásadní rozdíl. Zatímco ten první zůstanou všechny obchody běžně otevřeny, ten druhý bude většina z nich ze zákona uzavřena.

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 04. 2023 15:00

Důvod, proč 8. května budou obchody zavřené, je ten, že se na ně vztahuje Zákon o prodejní době v maloobchodě. Ten stanovuje, že všechny obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních nesmí otevřít. Výjimkou jsou prodejny na letištích, nádražích či ve zdravotních střediscích, velkoobchody, lékárny a čerpací stanice. Přinášíme jejich podrobný přehled.

Albert – otevírací doba 8. května

Albert je jeden z těch supermarketů, které podléhají Zákonu o prodejní době v maloobchodě. Na Den vítězství zůstane uzavřen. Má ovšem jednu výjimku. „Jediným otevřeným Albertem dne 8. 5. bude hypermarket v DOC Mercury v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu a splňuje zákonnou výjimku," prozradil redakci Lifee.cz tiskový mluvčí společnosti Albert.

Lidl – otevírací doba 8. května

Ani Lidl nemá proč mít na Den vítězství otevřeno. Dne 1. 5. 2023 platí ve všech prodejnách Lidl běžná otevírací doba. 8. 5. 2023 budou všechny prodejny Lidl uzavřeny," potvrdil tiskový mluvčí společnosti Lidl, Tomáš Myler.

Penny Market – otevírací doba 8. května

Řetězec Penny Market zůstane na Den vítězství uzavřen.

Tesco – otevírací doba 8. května

Trošku jinak to budou mít obchody Tesco. Zatímco klasické prodejny budou muset na Den vítězství zůstat uzavřeny, na malé prodejny Tesco Expres se zákon nevztahuje a zůstanou otevřeny.

Rohlik.cz - otevírací doba 8. května

Na online supermarket Rohlik.cz se žádné omezení nevztahuje a je plně v provozu i 8. května.

Globus – otevírací doba 8. května

Všechny prodejny řetězce Globus přesahují 200 metrů čtverečních a zůstanou také uzavřeny.

BILLA – otevírací doba 8. května

Většina prodejen Billa bude na Den vítězství uzavřena. Výjimkou budou, tak jako vždy, tři prodejny. „V pondělí 8. května zůstanou otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla, na hlavním nádraží v Praze a hlavním nádraží v Brně. Tyto prodejny budou mít pro zákazníky otevřeno podle své obvyklé otevírací doby. Vedle toho zůstanou také otevřeny všechny obchody BILLA Stop & Shop na čerpacích stanicích Shell," potvrdil redakci Lifee.cz tiskový mluvčí společnosti Billa.

Kaufland – otevírací doba 8. května

Kaufland žádné výjimky nemá a na Den vítězství tak budou všechny jeho prodejny uzavřeny.

Makro – otevírací doba 8. května

Řetězec Makro nepatří mezi maloobchody, ale velkoobchody určené pro velkoodběratele. Zákon o prodejní době v maloobchodě se na něj tedy nevztahuje a zůstane otevřen, jak potvrzuje jeho tisková zpráva.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články