Psi skutečně rozumí našim slovům i emocím, zjistila nová studie

Pes je nejlepším přítelem člověka
Zdroj: Pixabay.com

Majitelé psů často a rádi říkají, že jejich čtyřnozí miláčci jsou nejlepšími přáteli člověka. Někdo si s nimi zkrátka rozumí i více, než s lidmi. A nová studie dokonce poukázala na to, že pokud se svými psy mluvíte, tak vám po čase začnou rozumět.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 10. 02. 2020 13:02

Toto tvrzení není žádné sci-fi, ale výsledek výzkumu, který prováděl neurovědec Gregory Berns z Emory University v Atlantě. Ten tvrdí, že pokud se svým psím kamarádem často mluvíte a svěřujete se mu se svými starostmi, tak vůbec nemusíte být považováni za podivíny. Podívejte se, co všechno odhalil.

Psi mohou rozlišovat emoce v lidských tvářích

Samozřejmě, že když ke svým psům promlouváme, tak od nich nemůžeme očekávat, že porozumí všem našim slovům. To by bylo asi nereálné. Ale některým rozumí - hlavně tedy díky výrazům v našich obličejích, které jim toho hodně napoví. Psi jsou zkrátka detektivové, kteří pečlivě sledují naše emoce, jež vyjadřujeme pomocí úsměvu nebo třeba pláče.

Pes se může naučit rozlišit šťastnou a rozzlobenou tvář

K tomuto jevu dochází při každodenních interakcích mezi psem a člověkem. Psí kamarádi jsou totiž k dispozici vždy, když je to potřeba. Studie poukázala taky na to, že schopnost psa pochopit lidské emoce je úzce spojena s množstvím interakce, kterou s lidmi má.

Psi si zapamatují, jak vypadáme, když prožíváme různé emoce

K tomu jim, stejně jako lidem, pomáhá jejich paměť. Během provedené studie bylo vybraným psům ukázáno patnáct lidských tváří a při následném cvičení bylo zjištěno, že si čtyřnozí mazlíčci uchovávají skutečné emoce, které v nich viděli.

Mají sklon vidět okolo nás štěstí

Psi mají problém v tom, že je pro ně velmi obtížné oddělit od sebe smutnou a rozzlobenou tvář. Co jim však absolutně nedělá problém, to je na první pokus odhalit tu šťastnou. Psí parťáci svoje páníčky prostě rádi vidí veselé a spokojené!

Hlavním cílem je potěšit člověka

Psi dokážou rozumět a reagovat na naše určitá slova, která používáme. Cítí totiž, že jejich majitelé chtějí, aby příkaz dostali správně. A tak se pejsci opravdu velmi snaží, aby to dokázali. „Psi opravdu chtějí potěšit své majitele, a možná také dostávat nějaké dobroty,“ říká neurovědec Gregory Berns.

Povídáte si se svým věrným psím kamarádem i vy? A nemáte pocit, že vám občas někdy doopravdy rozumí?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články