Scénář napsaný na ubrousku a pět milionů dolarů za deset dnů práce. Deset faktů o filmu Pár správných chlapů.

Pár správných chlapů
Zdroj: Prima Max
Pár správných chlapů je americké drama z roku 1992 s celou plejádou známých herců (Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon a Kiefer Sutherland). Premiéra filmu proběhla v prosinci roku 1992 ve Westwoodu v Kalifornii.Mezi Cruisem a Moore se měla odehrát milostná scéna, režisér ji ale nakonec zamítl, protože mu neseděla do celkové atmosféry.Oslovení "pane" můžete ve filmu očekávat více než 160krát. Autor předlohy, Aaron Sorkin, se nechal inspirovat příběhem, který mu vyprávěla jeho sestra.+ 4 fotky+ 5 fotek

Tom Cruise, Jack Nicholson anebo Demi Moore. To je jen krátký výčet slavných herců, kteří se objevili v kriminálním dramatu oscarového scénáristy Aarona Sorkina o dvou mariňácích obviněných z vraždy svého kolegy. Co zajímavého se okolo tohoto, kriticky velmi dobře přijatého filmu událo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 03. 2020 11:00

Tento případ se zdá na první pohled jasný. Alespoň si to myslí mladý a ambiciózní právník Kafee. Je zvyklý řešit vše rychle, a tak doporučí svým klientům, obviněným vojákům, aby se k činu přiznali. On jim pak zařídí co nejnižší trest. Nad celým soudem ale dozoruje kapitánka Galloway, která si myslí, že oba muži jednali pouze na příkaz svého nadřízeného. Se svou teorií se svěří i Kafeemu. Podaří se jim společnými silami najít skutečného viníka, přestože o to oba obvinění nestojí? A nebude to mít pro ně následky, když se postaví nejvyššímu vedení?

Fakt č. 1: Film Pár správných chlapů vychází ze stejnojmenné hry, kterou začal psát Aaron Sorkin na ubrousek, když ještě pracoval jako barman. Inspirovala ho k tomu jeho sestra, která se jako právnička zabývala v té době případem, kdy dostali dva příslušníci armády příkaz od svého nadřízeného, jenž vykazoval znaky trestného činu.

Fakt č. 2: Tom Cruise trval na tom, že se nejprve podívá na hru na Broadwayi, a až pak se rozhodne, zda roli ve filmu přijme. Rovněž nechtěl, aby se mu zjednodušovaly dialogy, všechny odborné termíny se poctivě naučil.

Fakt č. 3: Každý si chce pro sebe utrhnout kousek slávy. Po premiéře filmu se přihlásili až čtyři právníci, kteří tvrdili, že postava Kafeeho byla napsána přesně podle nich.

Fakt č. 4: Ministerstvo obrany odmítlo propůjčit k natáčení jakýkoli vojenský prostor.

Fakt č. 5: Jeden nejmenovaný producent položil Sorkinovi vskutku podivnou otázku. “Proč musí být Galloway žena? Jestli nehodlá ve filmu s Tomem Cruisem spát, je to celkem zbytečné.” Sorkin na to odpověděl: “Ženy mají lepší věci na práci než se cpát Tomovi do postele.”

Fakt č. 6: Scéna, ve které veze Kiefer Sutherland v armádním jeepu právníky, se musela natáčet hned několikrát. Herec totiž nebyl zvyklý na řízení takového typu auta. Jeho jízda měla být prý příšerná.

Fakt č. 7: Když na schůzku před natáčením dorazil i samotný Jack Nicholson, všichni ztichli a posadili se na svá místa. “Měl jsem pocit, jako bych měl začít pronášet divadelní monolog. Musím přiznat, že jsem docela zrudnul,” vyprávěl slavný herec.

Fakt č. 8: Nicholson podruhé: herec ze sebe vydával více než musel, zatímco ostatní při scénách v soudní síni jen “hráli”, Jack do toho šel na 200 %.

Fakt č. 9: Do třetice všeho dobrého: ve filmu se objevil pouze třikrát, musel se tak zúčastnit jen deseti natáčecích dnů. Přesto si za to odnesl pět milionů dolarů.

Fakt č. 10: Na filmu se podílel i vnuk Marlene Dietrich, Frank Capra III, coby asistent režie.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZAJÍMAVOSTI Z FILMU PÁR SPRÁVNÝCH CHLAPŮ:

Zdroje ČSFD.cz, mentalfloss.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články