Šťastný nový rok: Kostýmy do filmu připravila stylistka prezidentky Zuzany Čaputové

Láska má mnoho podob a nakonec si najde každého, vzkazuje zimní romantická komedie Šťastný nový rok, jejíž příběh začíná těsně před Vánocemi a končí na Nový rok.
Zdroj: Bontonfilm
Česká romantická komedie Šťastný nový rok bude mít premiéru 26.12.2019.Láska má mnoho podob a nakonec si najde každého, vzkazuje zimní romantická komedie Šťastný nový rok, jejíž příběh začíná těsně před Vánocemi a končí na Nový rok.  Film se odehrává v pohádkově zasněžených Vysokých Tatrách, kde se na jednom místě sejde parta kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci.Každý z nich tu má svůj vlastní příběh. + 2 fotky+ 3 fotky

Říká se, „za vším hledej ženu“ a v případě romantické komedie Šťastný nový rok to platí dvojnásobně. Film zdobí hvězdné dámské obsazení v čele s Táňou Pauhofovou, Emílií Vašáryovou, Zuzanou Norisovou, Gabrielou Marcinkovou nebo Annou Kadeřávkovou, scénář napsala a snímek produkovala Adriana Kronerová. Důležitým prvkem romantického zimního snímku jsou kostýmy, o stylizaci snímku a jeho hrdinů se postarala Sandra Žigová.

Petra Járková
Petra Járková 09. 12. 2019 16:00

Sandra Žigová spolupracuje s řadou osobností včetně Lucie Bílé a je osobní stylistkou obdivované prezidentky Slovenské republiky Zuzany Čaputové.

Co vlastně práce stylistky a kostymérky u filmu obnáší a co je na ní nejnáročnější?

Jako stylistka bych v praxi měla být univerzální umělec pro různé typy stylingu, pro oblékání a stylizování. Práce na filmu je náročná časově a musím se hodně koncentrovat, vcítit se do jednotlivých postav, odhadnout jejich charakter a v kostýmu ho naznačit. Důležité je se odosobnit od vlastního vkusu a co nejvíce se vcítit do scénáře.

Kde berete inspiraci?

Inspirací je pro mě každodenní život, snažím se ho vnímat, nasávat, ukládat si nevšední zážitky a pak je při práci využívat.

Jak vypadá pro stylistku běžný natáčecí den?

Kostýmy závisí samozřejmě na dané lokaci, kde se právě natáčí. Místa se při natáčení během dne často střídala, a proto se střídaly i kostýmy. Ve filmu je hodně postav, ke každému kostýmu se pak dále vracíte, museli jsme proto mít hodně detailní kostýmní scénář. Samo natáčení je náročné pro všechny, vstává se brzy ráno, točí se přes noc. Je to vždy náročné, ale je to krásná práce, protože jsem při ní svědkem i součástí kreativního procesu a toho, jak něco vzniká.

Každá z hlavních hrdinek má svůj vyhraněný styl. Jak byste je popsala?

Styl každé postavy vychází z dané postavy, z nastudování scénáře a samozřejmě z konzultací s producentkou a režisérem. Styl a kostýmy postav vycházejí z jejich charakteru, každá má nějaký život a osobnost, která se promítá i do oblékání. Táňa Pauhofová je učitelkou tance, má uměleckého ducha a díky tomu více stylizovaný šatník, romantický a avantgardní. Antónia Lišková je máma, praktická, má ráda jednoduché věci, skandinávský styl a chladné barvy. Zuzana Norisová má naopak v šatníku věci nápadné, třpytivé, dobře se cítí ve zlaté a černé. Gabriela Marcinková žije v horském hotelu, přizbůsobuje se prostředí s jakousi obyčejností, například barvami, ale stále je pro ni důležitá ženskost a ženská silueta. Emília Vašáryová je dáma, obléká se do elegantních barev jako je červená, tmavomodrá, její šatník je klasický a podporuje její krásu a půvab.

Každá z postav má prostě svůj charakter, povahu, náladu a kostýmem se snažíme pomáhat divákovi podstatě postavy lépe porozumět.

Odkud jste konkrétní oblečení získávali.

Od návrhářů, ale velmi často i z běžně dostupných obchodů v Bratislavě, Praze nebo Vídni.

Bavila vás z pohledu kostýmů nějaká postava víc než ostatní?

Bavilo mě oblékat všechny, protože každý je jiný a osobitý. Možná, že já osobně vkusem inklinuju k postavám Táni Pauhofové a Antónie Liškové.

NA SNÍMKY Z NOVÉHO FILMU ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články