Trápí vás věčně zamlžená skla? Tipy, jak zkombinovat nošení roušky a brýlí

Trápí vás věčně zamlžená skla? Tipy, jak zkombinovat nošení roušky a brýlí
Zdroj: Pixabay.com

Nošení roušky nemusí být vždy příjemné. Zejména pak ve chvíli, kdy ji musíte zkombinovat s brýlemi. Nepříjemně zamlžená skla trápí většinu jejich nositelů. Ať už nosíte jen brýle proti slunci nebo přímo dioptrické, určitě se vám budou hodit naše tipy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 17. 04. 2020 09:00

Rouška chrání zdraví nejen vaše, ale i  vašeho okolí. Co ale dělat, když vám kvůli zamlženým sklům znesnadňuje vidění? Vyzkoušejte následující rady.

Roušku si dejte těsně pod oči, brýle níže

Brýle se vám budou méně zamlžovat, když si je dáte trochu níže na nos a roušku naopak až těsně pod oči. Jediné úskalí je v případě dioptrických brýlí v posunutí ohniska dioptrických skel. To může způsobit, že uvidíte trochu jinak. Svůj pohled tak budete muset brýlím, posunutým až na nos, trochu přizpůsobit.

Zvolte správný typ roušky

Důležitý je správný výběr roušky. Na nos by měla co nejvíce přiléhat. Jde totiž o to, abyste zamezili unikání vydechnutého vzduchu vzhůru k brýlím, které způsobuje jejich nežádoucí mlžení. Vhodné jsou jednorázové roušky obsahující tvarující drátek, můžete ale také použít bavlněnou, do které si ho sami všijete.

Pomůže jar nebo mýdlo

Proti nežádoucímu zamlžování vyzkoušejte brýle omýt vlažnou vodou s jarem nebo klasickým tuhým mýdlem. Nejlépe hned ráno před nasazením a večer, než půjdete spát. Brýle pak utřete hadříkem z mikrovlákna. Kromě toho, že se brýle budou méně zamlžovat, hygienicky je očistíte od případných virů a bakterií. Ale pozor! Tekutému mýdlu se raději vyhněte. Vaše brýle by stejně jako třeba líh mohlo nenávratně poškodit.

Speciální spreje proti zamlžování

Pokud vás zastřená skla brýlí otravují často, vyplatí se vám investovat do speciálních sprejů, které mlžení brýlí zabraňují. Seženete je v každé optice.

Kupte si speciálně upravené brýle

Jestliže nosíte dioptrické brýle a už se s neustálým řešením mlžení nechcete dále otravovat, existuje řešení. Pořiďte si brýle s hydrofobní úpravou povrchu skel. Tato vrstva nejen, že odstraňuje vodu, a tím brání mlžení skel, ale zabraňuje také zachycování dalších nečistot, virů a bakterií. Speciální úprava brýlí tak vaše oči účinně ochrání i před virem.

Mlžení vás zbaví kontaktní čočky

Pokud vám s mlžením stále nic nepomáhá, možná je čas na změnu. Začít můžete s jednorázovými kontaktními čočkami, díky kterým dioptrické brýle nebudete potřebovat. Navíc ty jednodenní jsou v době pandemie také více hygienickou variantou. Pozor si dejte i na přílišné sahání na oči při případné úpravě čoček během dne. Před samotnou aplikací si nikdy nezapomeňte pečlivě umýt ruce.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články