Drama Promlčeno s Karlem Rodenem: Dokázal by herec odpustit trestný čin?

Drama Promlčeno s Karlem Rodenem: Dokázal by herec odpustit trestný čin?
Zdroj: se souhlasem Johana Střížková_DonArt/Bontonfilm
Promlčeno: Radek (Karel Roden) se po dvaceti letech vrací do České republiky. Brzy se ukáže, že to je součást plánu, na kterém pracoval řadu let...Radek se se svým příběhem svěří moderátorce Evě (Bára Bočková), která ho pustí do živého vysílání a s napětím sleduje, co má vlastně Radek v plánu. Eva (Barbora Bočková) je mladá a zvídavá, takže když narazí na Radka, jeho příběh ji začne fascinovat.Jaká tajemství se odhalí po Radkově návratu do Čech?+ 6 fotek+ 7 fotek

Drama Promlčeno s Karlem Rodenem, Bárou Bočkovou a Vilmou Cibukovou otevírá palčivou otázku. Je v pořádku, když může být promlčený trestný čin, dokonce i vražda? Film Roberta Sedláčka se odehrává prakticky v reálném čase a napětí nepolevuje ani na chvíli.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 04. 2022 15:00

Promlčeno: Radek (Karel Roden) se dvou dekádách vrací z Ameriky do Prahy. Nečeká ho vzpomínání na staré dobré časy, chce se "jen" vyrovnat se svou minulostí. Nejdřív ale musí najít jistou mladou ženu, k čemuž mu pomáhá rozhlasová moderátorka Eva Sommerová (Barbora Bočková). Ta tuší, že pro svůj pořad ulovila sólokapra, a tak pustí Radka do živého vysílání. Brzy se ale ukáže, že to možná nebylo dobré rozhodnutí. Jaká dávno zapomenutá tajemství vyplouvají na povrch? Drama Promlčeno s Karlem Rodenem uvede společnost Bontonfilm do českých kin 28. dubna.

Promlčeno s Karlem Rodenem

Hlavním tématem dramatu Promlčeno od režiséra a scenáristy Roberta Sedláčka je promlčení těžkých zločinů. V České republice se třeba vražda promlčí po 15 letech. „Fakt, že když se na pachatele přijde později, například se sám přizná, nelze ho už potrestat, ten je nepříjemný. Nechci si ani představovat, že by se mě toto nějak týkalo,“ říká Karel Roden v materiálech pro novináře. „Já sám si asi dovedu představit situaci, kdy bych byl schopen trestný čin odpustit," zamýšlí se herec.

Promlčeno se odehrává prakticky v reálném čase, což je přístup, který se v české kinematografii zatím příliš nevyužíval. Můžete to poznat třeba ze seriálu 24 hodin, nebo z klasického westernu V pravé poledne (1952).

Překvapilo mě, jak dobře to funguje. Jak do sebe zapadají scény s Bárou Bočkovou, se kterou jsem se na place vůbec nesetkal," dodává perličku Karel Roden.

Bára Bočková v dramatu Promlčeno

V jistém smyslu se po boku Karla Rodena objevuje mladá herečka Bára Bočková. Ztvárnila moderátorku Evu Sommerovou, ambiciózní dívku, která doslova skočí po kauze Radkova návratu do Čech. Zajímají ji šokující věci, takže jí vlastně ani nevadí, že zpočátku neví, o co ve skutečnosti jde.

Bočková říká, že nechápe, proč se tresty promlčují. Když člověk něco udělá, tak by měl být potrestaný. „Měla jsem jedno období, kdy jsem koukala na výslechy vrahů a vlastně jsem se zarazila, že jsem je chvilkově pochopila. Snažím se vždy pochopit obě strany. Věřím tomu, že se třeba dostaneš do afektu, něco se ti zatmí a něco uděláš," vzpomíná herečka.

Má ona sama nějaké promlčené tajemství? „Já jsem štír a věci zadupávám, takže věci co jsou i hluboko v paměti jsou zapomenutý. Takže věřím, že asi jo, ale vůbec o tom nevím. V dětství jsem ani nikdy nic neukradla. Mám asi vysoký morální hodnoty. Ani žvýkačky ne, a to jsem je jednou viděla ležet u pokladny na zemi a věděla jsem, že bych si je mohla vzít," dodává Bára Bočková.

Zdroj informací:

Bontonfilm.cz: Promlčeno

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články