Největší norská záhada: Mrtvá žena z Isdalu střeží své tajemství už půl století

Největší norská záhada: Mrtvá žena z Isdalu střeží své tajemství už půl století
Zdroj: Wikimedia Commons/Reinhardheydt, Public domain

V roce 1970 potkal turista v norském Isdalu vyděšenou elegantní ženu, kterou pronásledovali dva muži. Nikdy je už nespatřil, zato policie našla onu ženu mrtvou. Kolem její smrti, ale také života, se točí spousta záhad, které jsou dodnes nerozluštěné.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 04. 2022 11:00

Bylo to věru podivné setkání. V roce 1970 se na pěší túře v norském Isdalu minul jeden muž se ženou, která kvůli svému elegantnímu oblečení působila na horách nepatřičně už na první pohled. Navíc byla vyděšená, neboť ji sledovali dva podivíni v černých kabátech. Než však muž stačil jakkoli zareagovat, trojice zmizela. O pět dní později, 29. listopadu, bylo ženino ohořelé tělo objeveno pod horou Ulriken. Oficiální závěr vyšetřování zněl, že šlo o sebevraždu. Odkud se pak ale vzala na jejím krku neobvyklá velká modřina?

Smrt tajemné ženy

Isdal (Ledové údolí) má hodně temnou minulost. Již ve středověku zde mnoho lidí spáchalo sebevraždu, v šedesátých letech 20. století se zase údolí stalo dějištěm několika smrtelných nehod. Dopadla i na ženu z Isdalu temná kletba? Tomu by nasvědčovala skutečnost, že se na místě činu našly důkazy, které by bylo možné označit za matoucí.

Kromě spáleného pasu se našly ještě dvě lahve páchnoucí benzínem, prázdná lahev od alkoholu a několik kusů dámského oblečení. Byla tam také krabička s obědem a stříbrná lžička s nečitelným monogramem. Pitva ukázala, že žena zemřela na popáleniny a otravu oxidem uhelnatým. Toxikologie navíc prokázala vysokou koncentraci prášků na spaní. A při ohledání těla se zjistilo, že jí někdo obrousil konečky prstů, aby zamezil identifikaci pomocí otisků.

Nevyřešený případ

Když se o hrůzném nálezu dozvěděl mladý turista, který ženu onehdy viděl ještě živou, ihned zkontaktoval policii. Tam mu ale prý řekli, ať na vše zapomene, jelikož tento případ nebude nikdy vyřešen. O více než padesát let později je vše stále v mrtvém bodě. Nikdo nedokázal ženu identifikovat, přestože vyšetřovatelé vyslechli téměř stovku svědků. Podařilo se jim pouze zjistit, že měla hovořit různými jazyky a několik týdnů před smrtí pobývala v bergenských hotelech, kde byla vždy sama.

Na základě těchto informací se ještě podařilo najít na nádraží v úschovně dva kufry, bez jakýchkoliv otisků, devět cestovních pasů s falešnými identitami, 500 německých marek a 130 norských korun. Nechybělo ani oblečení, dioptrické brýle a několik stříbrných lžiček.

Špionka, podvodnice nebo zlodějka?

Nejzajímavějším nálezem mezi věcmi tajemné ženy byl černý zápisník popsaný číselným kódem. Díky němu mohla policie dát dohromady trasu, po které se pohybovala před svou smrtí. Byla tam také pohlednice, jež kriminalisty zavedla k jednomu italskému fotografovi. Ten přiznal, že vzal ženu na večeři, ale ani on nevěděl, o koho jde. Prý mu jen řekla, že obchoduje s věcmi z Jižní Afriky.

Stejně tak dobře ale mohla být špionka, zlodějka nebo podvodnice. Každopádně nemohlo jít o obyčejnou ženu. Jenže policie je na jakékoliv podrobnosti skoupá i po padesáti letech. Příběh záhadné ženy z Isdalu zůstává dodnes neobjasněn.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Žena z Isdalu 

Historicmysteries.com: The Strange case of the Isdal Woman

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články