Milada Ježková, hvězda filmu Kulový blesk: Celý život poctivě dřela a slavnou se stala díky úplné náhodě

Milada Ježková, hvězda filmu Kulový blesk: Celý život poctivě dřela a slavnou se stala díky úplné náhodě
Zdroj: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Milada Ježková byla po většinu svého života dělnice zvyklá na těžkou práci. Nikdy by ji nenapadlo, že se z ní na stará kolena díky komedii Kulový blesk stane filmová hvězda. Na stříbrné plátno se dostala úplnou náhodou. Ale i tak zůstala ve skrytu duše onou skromnou ženou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 05. 2021 14:00

Akce Kulový blesk aneb dvanáctinásobná směna bytů. Zorganizovat takovou akci je úkolem pro skutečného mistra. A tím je právník Radosta v podání Rudolfa Hrušínského. Aby se v den D vše povedlo, provede ještě generální zkoušku. Objeví se však pár nečekaných problémů. Na známou komedii Kulový blesk z roku 1978 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Milada Ježková herečkou díky náhodě

Začínala jako soustružnice a brusička, náročná práce jí nebyla cizí. Pak si trochu polepšila a přesunula se do kanceláře jako účetní. Chvíli byla také zaměstnaná jako prodavačka v obchodě se stříbrem. Na hereckou kariéru nikdy nepomyslela. Vše se změnilo až v roce 1964, to jí do penze zbývalo již jen několik měsíců.

Zrovna se připravoval film Lásky jedné plavovlásky začínajícího režiséra Miloše Formana a scénárista Ivan Passer hledal vhodné neherce. A vtom narazil v tramvaji na Miladu Ježkovou. Byla svá a výřečná. Nejprve si myslela, že se stala obětí hloupého vtipu. Nakonec si ale dala říct a prozradila na sebe kontakt.

Ježková šla z role do role

Po filmu Lásky jedné plavovlásky se s nabídkami roztrhl pytel. Milada Ježková dostávala jednu roli za druhou a díky tomu, že byla obsazována především do komedií, vyhnula se komplikacím ze strany režimu. Svým talentem okouzlila i Smoljaka a Svěráka. A také v Kulovém blesku, coby stará Jechová, podala excelentní výkon.

„Paní Ježková byla úžasná. Vždycky měla plnou pusu řečí, že tohle nemůže v životě zahrát, že jsme se museli všichni zbláznit, přitom to vyfikla na první dobrou,” řekl pro Aha! Ladislav Smoljak. Důkazem toho je i nezapomenutelná scéna s půdou. Tady se mně to bude věšet,” řekla Jechová, načež měl následovat záběr na Hradčany. To se ale muselo vystřihnout, papalášům tato narážka totiž dost vadila.

Zdroje informací:

CSFilm: Kulový blesk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články