Jáchyme, hoď ho do stroje: Smoljak na všechny vrčel, Sobota se ho začal dokonce bát

Jáchyme, hoď ho do stroje: Smoljak na všechny vrčel, Sobota se ho začal dokonce bát
Zdroj: se souhlasem České televize
Jáchyme, hoď ho do stroje: Aneb jak nesmělý mladík František Koudelka podřídí svůj život kondiciogramu. Původní název filmu zněl Vysoká fáze.Ladislav Smoljak považoval obsazení Luďka Soboty za osudovou chybu.„Prďola“ výčepní Karel Novák spáchal bohužel sebevraždu. Na vině byl alkohol.
+ 2 fotky+ 3 fotky

„Tak kdepak je ten prďola, co tady čepuje to pivo?” Komedie Jáchyme, hoď ho do stroje přímo přetéká legendárními hláškami. Jenže zatímco označit za prďolu hostinského se Luděk Sobota nebál, u Ladislava Smoljaka by si to dvakrát rozmyslel. Ten byl během natáčení pěkně nevrlý. Víte proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 04. 2021 11:30

Nesmělý mládenec František věří tomu, že když se bude v životě řídit kondiciogramem, který dokáže přehledně sestavit šťastné i kritické dny, bude slavit úspěchy. A světe div se, ono to funguje! Na komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 se můžete podívat dnes ve 21:15 na ČT1.

Krampol, Hartl, nebo Sobota?

Poslední slovo v tom, kdo bude obsazen do role nesmělého mladíka Františka Koudelky, který si postaví život na výsledcích z kondiciogramu, měl režisér Oldřich Lipský. Nejdříve uvažoval o Jiřím Krampolovi a Janu Hartlovi. Pořád to ale nebylo ono. Do třetice se objevil konečně ten pravý – Luděk Sobota.

S tím měl ale problém spoluautor scénáře Ladislav Smoljak. Se Zdeňkem Svěrákem měli nápadů minimálně na dva filmy a gagů ještě víc. Šlo jim o to, udělat z filmu absolutní trhák, a tak netoleroval u jiných byť sebemenší náznak improvizace.

Nervní Smoljak

Luděk Sobota coby rozený improvizátor měl vždy tak trošku problém plnit pokyny režisérů nebo dodržovat přesné repliky ze scénářů. A to se nelíbilo Ladislavu Smoljakovi, který vyžadoval absolutní disciplínu. A už byl oheň na střeše.

„Pokaždé jsem před startem natáčení přítomné upozornil, že budu improvizovat, takže to se mnou nebude jednoduché. A totéž jsem řekl i u filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. To se ale nelíbilo Láďovi Smoljakovi. Všechny texty se musely říkat přesně. Nakonec jsem se ho začal i bát,” prozradil s úsměvem herec Sobota pro web Týden.cz. To ale ještě nevěděl, co mu Smoljak řekne po premiéře...

Problémoví Sobota a Nárožný

„Byla chyba tě obsadit,” uslyšel Luděk Sobota z úst Ladislava Smoljaka po premiéře filmu. Ačkoli Jáchym slavil úspěch, Smoljak si stál za tím, že snímku jenom uškodil. Neschytal to ale jenom Sobota.

Petr Nárožný (závodník Volejník) štval pečlivého scenáristu taktéž. I on měl totiž tu „drzost” přicházet s vlastními nápady. Naštěstí se napětí ze zákulisí do snímku nijak nepřeneslo a Jáchym dnes patří do zlatého fondu české kinematografie.

Zdroje informací:

Česká televize: Jáchyme, hoď ho do stroje

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články