Trápení Karla Augusty: Dal přednost milence. Až krátce před svou smrtí řekl manželce, že ji má rád

Trápení Karla Augusty: Dal přednost milence. Až krátce před svou smrtí řekl manželce, že ji má rád
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Vítr v kapse: Kamarádi Ondřej (Lukáš Vaculík) a Cyril (Sagvan Tofi) mají po maturitě a nyní je čeká zařazení do pracovního procesu. Nástup do velkého podniku zvládnou celkem dobře, hlavně ulívání v pracovní době. Až tragická smrt jednoho z nich ukončí lehkomyslný přístup k životu. Režisér Jaroslav Soukup si Lukáše Vaculíka vybral na základě jeho výkonu ve filmu Lásky mezi kapkami deště.Vítr v kapse vznikl na zakázku soudruhů z Barrandova. Bylo nutné natočit film z dělnického prostředí.Snímek Vítr v kapse přilákal do kin skoro dva miliony diváků.+ 2 fotky+ 3 fotky

Karel Augusta to neměl v životě vůbec lehké. Byl to skutečný dříč, anonymní udání jej však na čas připravilo o to, co měl nejraději. Dobré to nebylo ani doma. Vlastní manželku raději vyměnil za alkohol a milenku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 02. 2022 11:00

Vítr v kapse: Ondřej (Lukáš Vaculík) a Cyril (Sagvan Tofi) jsou nerozluční kamarádi. Maturitu mají úspěšně za sebou a nyní je čeká skutečný život. Ondřej by chtěl pracovat na lodi, Cyril zase chce odjet do Paříže, kam ho pozvala jeho teta. Nejdříve se však musí oba vypořádat s řadou pracovních i osobních problémů. Na komedii Vítr v kapse z roku 1982 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Cirkusák Karel Augusta

Otec Karla Augusty byl zaměstnán jako dělník na železnici, časem se ale vypracoval až na strojvedoucího. Přál si, aby se jeho syn těžké dřině vyhnul a šel studovat. Karlovi se to moc nezamlouvalo, přesto ale jeho přání vyslyšel a nastoupil na obchodní akademii. Matematika a účetnictví se však staly jeho noční můrou. Zato vynikal v těsnopisu a psaní na stroji.

Zanedlouho dostal nabídku na práci v Kanceláři prezidenta republiky, a to na pozici stenografa. Odmítl. Na počátku své umělecké kariéry se toužil stát klaunem, a tak se nechal zaměstnat v cirkusu. Dle Krajských listů exceloval ve vystoupení se slonicí, která ho měla oholit. Po studiu na AMU se z něj nakonec stal herec malých rolí. Říkalo se mu tak proto, že nikdy nedokázal pořádně prorazit.

Karel Augusta na psychiatrii

S příchodem normalizace se musel Karel Augusta na čas vzdát toho, co měl nejraději - hraní. Někdo jej totiž udal, že měl veřejně označit Gustava Husáka za vola. Dostal na vybranou. Buď si půjde sednout do chládku, anebo skončí na psychiatrii. Vybral si druhou možnost. Poté pracoval v márnici a dokonce se vyučil kuchařem.

Karel Augusta vyměnil manželku za milenku a alkohol

Karel Augusta měl manželku a dva syny, nedokázal však odolat svodům jedné baletky, do které se doslova zbláznil. Dokonce kvůli ní chtěl přestat pít. A myslel to vážně, neboť se dobrovolně přihlásil do léčebny. Bohužel marně. Alkohol se pro něj stal démonem, jehož se nedokázal zbavit. Navíc ho neustále trápilo jedno dilema.

Měl zůstat s manželkou, anebo jít vstříc nové lásce? Aby o něco omládl, přestal jíst. Jen pil. Nakonec se ale snažil zbytečně. Před smrtí opět skončil v náručí manželky. Karel Augusta zemřel 31. května 1998 ve spánku na selhání ledvin. Dožil se dvaašedesáti let. Ještě předtím ale stihl své ženě říct, že ji má rád...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Karel Augusta 

Max.iprima.cz: Vítr v kapse aneb klasika 80. Let 

Ceskatelevize.cz: Karel Augusta - Lidé 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články