Tragické lásky Michèle Mercier: První muž slavné Angeliky propadl alkoholu, poslední víc miloval její roli

Michèle Mercier: Slavná Angelika neměla štěstí na muže. Jeden propadl alkoholu, druhý, chtěl peníze
Zdroj: se souhlasem České televize
Angelika, markýza andělů: První část slavné filmové série o křehké, ale zároveň silné hrdince, která bojuje o štěstí a lásku.Anne Golon, autorka literárních příběhů Angeliky, protestovala proti filmovému zpracování. Představovala si to tak, že napíše scénář a sama vybere herce. S tímto požadavkem tvůrci nesouhlasili.Představitel Ludvíka XIV. Jacques Toja byl velmi dobrým přítelem Michèle Mercier.Ve filmu Angelika, markýza andělů, jsou použity kostýmy ze snímku Tři mušketýři: Královniny přívěšky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nezkrotnou a krásnou Angeliku v podání herečky Michèle Mercier (83) sledovaly (a sledují) generace diváků. Původně měl okouzlující markýzu hrát někdo jiný, Michèle si však tuto roli doslova vydupala. Kdyby tušila, co ji potom čeká, asi by si to dvakrát rozmyslela.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 07. 2022 11:00

Angelika, markýza andělů: Do Angeliky, chudé šlechtičny, se už v dětství zamiluje venkovan Nicolas. Jelikož ale v den její svatby zabije správce, musí prchnout. Angelika zase odhalí spiknutí proti králi, za což ji jeho nepřátelé uvrhnou do kláštera. Vysvobodit ji může jen sňatek s bohatým hrabětem, kterého však pohledná dívka zná jen z nepěkných klepů... Na filmovou klasiku se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT2.

Michèle Mercier chtěla být tanečnicí

Michèle Mercier (vlastním jménem Jocelyne Yvonne Renée Mercier) se chtěla nejprve stát tanečnicí. Ale vzhledem k tomu, že zrovna končila druhá světová válka, to nebyla jednoduchá záležitost. Její rodiče to navíc považovali za pouhý pubertální rozmar. Budoucí Angelika si však stála neoblomně za svým a nastoupila do baletního souboru. Záhy se tak zdokonalila, že začala vystupovat jako sólistka v operním domě v Nice.

V sedmnácti letech se přestěhovala do Paříže, kde započala hereckou kariéru. Jejím mentorem se stala herečka Solange Sicard. Navíc jí bylo doporučeno, aby si změnila jméno. Přijala tak jméno Michèle po své sestře, která v pěti letech zemřela na břišní tyfus.

Michèle Mercier a její zpackaná manželství

Prvním hereččiným manželem byl asistent režie André Smagghe. Vzali se roku 1961 po dvouleté známosti. To už se ale mezi nimi začaly objevovat první neshody. André žárlil na úspěch své ženy, což notně zapíjel alkoholem. A bodejť by ne, tehdy zrovna točila Angeliku. Pobyty v léčebnách mu bohužel nepomohly. Přišel tak čas na rozvod. Byl tu ale malý zádrhel. Dle zákona se nebylo možné rozvést s někým, kdo je zrovna hospitalizovaný. Michèle to tak stálo hodně úsilí a peněz.

Lepší nebylo ani manželství s automobilovým závodníkem Claudem Bourillotem. Po přestěhování do Hollywoodu Mercier zjistila, že o ni nemají filmová studia zájem, a tak se chtěla vrátit domů. Její manžel byl ale proti. Rád utrácel a neštítil se ani vodit si domů milenky. Když zmizel se všemi hereččinými šperky a penězi, začal se na obzoru rýsovat druhý rozvod.

Vdovec a princ na závěr

Krátký čas strávila herečka s ovdovělým otcem dvou dětí Adrienem Jancouem. Zdálo se, že po obchodníkově boku bude konečně spokojenou ženou v domácnosti a náhradní maminkou, jak si to vysnila. Pak se ale dověděla zdrcující zprávu. Lékaři našli Adrienovi zhoubný nádor na mozku. Okamžitě nasadili léčbu a chvíli to vypadalo, že zabírá. Hereččin milovaný však krátce před svatbou zemřel.

Pak přišel na řadu italský princ Nicola Bocompagni-Ludovisi. Dva roky spolu strávili v jeho paláci v Římě, na svatbu ale nedošlo. Papež jim nepožehnal. A možná to tak bylo lepší. Mercier totiž po čase zjistila, že princ nemiluje ji, ale její filmové alter ego - Angeliku. Rozhodla se tak raději vrátit do Francie.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Michèle Mercier 

Čsfd.cz: Michèle Mercier 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články