Smutný příběh Tyfové Mary aneb Jak rázná irská kuchařka šířila zákeřnou nemoc

Smutný příběh Tyfové Mary aneb Jak rázná irská kuchařka šířila zákeřnou nemoc
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Mary Mallon alias Tyfová Mary byla ve své době skutečným postrachem. Příjemná a úspěšná kuchařka totiž získala pověst jedné z nejděsivějších žen v historii a nakonec dožila v izolaci. Jaký byl vlastně příběh slavné Tyfové Mary?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 04. 2022 11:00

Dospívající Irka Mary Mallon se v zámoří zprvu usadila u své tety, kterou očividně využívala. Jakmile však zjistila, že si může vydělat slušné peníze vařením a domácími pracemi, začala si budovat image samostatné a dobrosrdečné ženy, jenž je schopna splnit požadavky i těch nejnáročnějších zámožných rodin.

Záhadný tyfus

Mary věděla jedno - lidé budou vždy potřebovat jíst a s jejím kuchařským uměním nebude mít nikdy nouzi o práci. Její specialitou se stala broskvová zmrzlina. Jenomže právě ta nakonec byla jejím prokletím. Na konci roku 1906 se jedna rodina na Long Islandu, pro kterou Mary Mallon pracovala, rozhodla přijít na kloub tomu, proč všichni onemocněli tyfem.

Bylo důležité najít viníka, neboť pán domu George Thompson byl vlivný člen jachtařského klubu. Měl strach o svou pověst a majetek, nechtěl utrpět žádné ztráty. Povolal tak odborníka na slovo vzatého a specialistu na sledování zdrojů nemocí, jistého George Sopera.

Na vině musí být kuchařka

Soper vyloučil spoustu příčin, včetně zkaženého jídla a nekvalitní vody, a dospěl k závěru, že na vině musí být kuchařka, která u nich začala pracovat jen několik týdnů před nástupem tyfu. Když se Mary dozvěděla o tom, že je v jeho hledáčku, slehla se po ní zem. Zda chtěla nakazit své zaměstnavatele úmyslně, nebo byla pouhým přenašečem nemoci a nevěděla o tom, nebylo zatím jasné.

George Soper na ni znovu narazil o několik měsíců později, to už pracovala v jiné rodině. Konečně jí mohl říct o svém podezření. Jakmile ji požádal o vzorky krve, moči a stolice, vystartovala na něj s vidličkou. Temperamentní Irku musela ke spolupráci přimět až policie. Stále byla přesvědčená o tom, že jde o jakési spiknutí zaměřené proti její osobě. Vždyť ona sama nikdy tyfus neměla. Nevzdala se však lehce. Během cesty do nemocnice na ní musel strážník sedět, jinak by to dopadlo asi velmi špatně.

Zrod Tyfové Mary

Analýza vzorků od Mary prokázala, že je skutečně přenašečem bakterií způsobujících tyfus. Sama tyfem nikdy neonemocněla, lidé s nimiž přišla do styku a připravovala jim jídlo, však ano. Mary kvůli tomu byla násilně převezena na ostrov North Brother Island, jenž nemohla opustit. V novinách se z ní stal přinejmenším čtvrtý jezdec apokalypsy, samotná Smrt s přezdívkou Tyfová Mary.

Strávila tři roky v izolaci. Z té pochází úvodní fotka k článku, na které Mary leží v popředí. Pak byla propuštěna na svobodu. Sice slíbila, že již nikdy nebude vařit, ale po chvilce se k tomu zase vrátila. A tak v roce 1915 vypukla v newyorské ženské nemocnici další epidemie tyfu. Podezření rychle padlo na kuchařku Mary Brown, jejíž pravé příjmení znělo Mallon. Jelikož během této epidemie došlo ke dvěma úmrtím, strávila zbytek života v karanténě. Tyfová Mary zemřela 11. listopadu 1938 ve věku 69 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tyfová Mary

Twojahistoria.pl: Kręciła tłuste brzoskwiniowe lody, które zabiły dziesiątki ludzi. Ile jest prawdy w historii najbardziej morderczej kucharki w dziejach?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články