Misery nechce zemřít: Kathy Bates byla psychicky na dně, James Caan pil první ligu

Misery nechce zemřít: Kathy Bates byla psychicky na dně, James Caan pil první ligu
Zdroj: se souhlasem České televize
Misery nechce zemřít: Paul Sheldon je autorem románů o dívce jménem Misery. Jednoho dne nechá hrdinku svých knih zemřít a začne pracovat na novém materiálu. To se ale nelíbí Annie Wilkes, spisovatelově fanynce číslo jedna.Role romanopisce Sheldona byla nabídnuta také Michaelu Douglasovi, Jacku Nicholsonovi či Robertu De Nirovi.
Scenárista filmu William Goldman řekl, že spousta herců odmítla roli v Misery kvůli tomu, že ženská postava zastiňuje tu mužskou. Na nabídku nakonec kývl James Caan.Kathy Bates se stala první herečkou, která získala Oscara za hlavní ženskou roli v hororu. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Misery nechce zemřít je legendární film o šílené fanynce, která uvězní svého oblíbeného spisovatele jen proto, že nechal zemřít její oblíbenou postavu. Neděsí ale jen diváky, nýbrž i jeho herce. Kathy Bates kvůli své postavě ronila slzy, James Caan si zase notně dopřával alkohol.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 05. 2021 11:00

Děj filmu Misery nechce zemřít: Paul Sheldon je známý autor historických románů o dívce Misery. Všechno krásné ale jednou končí, a tak se rozhodne osud Misery zpečetit její smrtí. Na lovecké chatě poblíž Silver Creek plánuje napsat nový hit. Cestou zpět má vážnou autonehodu, ale zachrání ho bývalá ošetřovatelka Annie Wilkes. Jakmile však zjistí, že se Sheldon rozhodl její oblíbenou románovou hrdinku zabít, donutí jej napsat novou knihu o jejím návratu. A hodlá jej k tomu přimět všemi možnými prostředky. Na film Misery nechce zemřít, který v roce 1990 vznikl podle předlohy Stephena Kinga, se můžete podívat dnes ve 22:05 na ČT 2.

Legendární Misery děsí dodnes

Misery nechce zemřít je film, který skutečně obstál ve zkoušce času. Od jeho premiéry uplynulo již mnoho let, přesto diváky nepřestal bavit. A to je přitom celý děj prakticky vystavěn jen na dvou hercích. Interakce mezi Kathy Bates a Jamesem Caanem je naprosto věrohodná. Někdy má člověk pocit, že na plátně splynuli se svými postavami v jeden celek.

To dokazuje i fakt, že oba protagonisté odmítli kaskadéry. Závěrečnou bojovou scénu si tak natočili úplně sami. Jediným trikem je slavná scéna, kdy Annie zláme kladivem spisovatelovy nohy. Tehdy herečka mlátila do protetických končetin. Těžké to oba neměli jen před kamerou, ale i za ní.

Slzy Kathy Bates

Často se stávalo, že Kathy Bates mimo natáčení plakala, neboť se nedokázala vyrovnat s násilím, které vřelo v její postavě Annie Wilkes. Pro herečku bylo velmi těžké napojit se na myšlenkové pochody osoby, jenž se takto chová k člověku, kterého má na světě nejraději. Vždyť romány o Misery byly celým jejím světem.

Bates tak musela najít tu nejtemnější a nejskrytější stránku své osobnosti, aby roli zvládla přesvědčivě. Ostatně i její kolega Caan poznamenal, že Kathy vždy znal jako ženu, které je jakékoli násilí naprosto cizí. Misery v ní ale zřejmě otevřela třináctou komnatu. Stačí si vzpomenout na antologii American Horror Story, kde později ztvárnila sadistickou otrokářku Madame LaLaurie...

Alkoholové eskapády Jamese Caana

James Caan nezůstal své hollywoodského bouřliváka nic dlužen a pravděpodobně během natáčení neuronil ani jednu slzu, zato bojoval s alkoholem. Ne nadarmo byl na seznamu možných adeptů na roli spisovatele Sheldona na posledním místě. Tou dobou patřil mezi hollywoodské vyvrhele. Nikdo s ním nechtěl kvůli jeho pití mít nic společného.

Jednoho dne přišel na plac s tak velkou kocovinou, že nic z natočeného materiálu nešlo použít. Režisér Rob Reiner se studiu vymluvil na potíže se zpracováním materiálu v laboratoři. Když se Caan později dozvěděl pravdu o tom, proč se scény z toho dne točí znovu, tak ho to sebralo, že se nabídl uhradit škody z vlastní kapsy a už nikdy plac nepřišel v podobném stavu.

Zdroje informací:

Česká televize: Misery nechce zemřít

Looper.com: The untold truth of Misery

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články