Největší seriálové hity současnosti aneb Když chceme tančit jako Wednesday a žít s Emily v Paříži

Nejlepší seriály: České diváky nejvíc lákají Bridgertonovi, Hra o trůny, Iveta a Wednesday
Zdroj: se souhlasem Netflix/koláž Lifee
Sexuální výchova: Jaké to asi je, když je vaše matka sexuoložka? Středoškolák Otis to nemá jednoduché, ale rozhodne se z toho profitovat a zřídí si ve škole sexuální poradnu. Poměrně otevřený britský seriálový hit má jako jednu z hlavních hvězd herečku Gillian Anderson.Grace a Frankie: Hlavní hrdinky v podání Jane Fonda a Lily Tomlin se octnou v neobvyklé situaci. Jejich manželé totiž zahodí přetvářku a rozhodnou se žít společně. Jak se s tím vypořádají tyto dvě tak odlišné ženy?Iveta: Patrně nejúspěšnějším českým seriálem, který se objevil pouze na streamu, je Iveta. Výpravný retro projekt mapující osudy zpěvačky Ivety Bartošové se dočkal i druhé série.Koruna: Seriál mapuje životní osudy několika generací britské královské rodiny. Přestože vychází z reálných událostí, je potřeba mít na zřeteli, že jde o fikci.+ 6 fotek+ 7 fotek

Seriálové hity posledních let nás ovlivňují v mnoha ohledech. Kdo by díky Emily v Paříži nechtěl žít ve městě lásky, mít Instagram plný hezkých fotek a disponovat stylovým šatníkem? Módu ovlivnila dokonce i v podstatě depresivní a černobílá Wednesday s Jennou Ortega v hlavní roli. Jak ještě současné seriály zasahují do našich životů?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 06. 2023 09:00

Kdo v devadesátých letech nekoukal na Akta X, Přátele a později třeba na Rodinu Sopránů, jako kdyby stál mimo dění. Jde o seriály, které si lidé pamatují dodnes. Ať už díky znepokojivě paranoidní atmosféře, skvělým postavám či hláškám. Jsou dnes seriály, které dovedou diváky zasáhnout stejně?

Seriálové hity od Netflixu, Disney+ a Voyo

Pandemie covidu-19 vyhnala lidi z kin a otevřela svět streamovacích služeb i těm, kteří do té doby koukali jen na nabídku běžných televizí. A služby jako Disney+, Netflix, HBO, Paramount Network nebo domácí Voyo (Iveta, Sex O'Clock) zvedly rukavici ze země a zahltily nás seriály. Již zmiňovanému Voyo se to vyplatilo, letos dosáhlo půl milionu předplatitelů a patří mezi nejúspěšnější streamovací služby u nás.

Máte rádi romantiku? Jsou tady Bridgertonovi od Netflixu. A aby toho nebylo málo, vznikla také minisérie, která předchází ději hlavního seriálu a věnuje se mládí královny Charlotty. Nostalgicky vzpomínáte na dobu westernů? Drama Yellowstone s Kevinem Costnerem má pět sérií, ale rovněž dostalo seriály, které mu dějově předchází a věnují se dalším generacím rodiny Duttonových. Jejich názvy 1923 a 1883 naznačují, že se šlo hlouběji do minulosti.

V zásadě ten narůst nemusí znamenat nic špatného. Jde jen o to, že seriálů je prostě spousta. A nejen, že už není v lidských silách koukat na všechno, co je zrovna in, ale také tím zákonitě musí trpět také kvalita. Třeba Hra o trůny z dílny HBO tak spěchala, aby fanouškům servírovala další a další epizody, že tvůrci předběhli děj původních knížek George R. R. Martina a museli psát příběhy sami. A fanoušci jim to dali sežrat.

Na jedné straně žijeme báječnou dobu, kdy se na pár kliknutí můžeme dostat ke spoustě obsahu, na straně druhé vzniká spousta balastu, který diváka akorát tak otráví. Rychle zapomenutá Hlídka, která vznikla podle kultovních knížek Terryho Pratchetta, budiž smutným příkladem. Nemluvě už o světě komiksů Marvelu, který Disney rozvíjel nejen seriály v podobě kinofilmů, ale také na své platformě Disney+. Loni došlo k nutnému zpomalení a obezřetnějšímu „dávkování“.

Největší seriálové hity současnosti

Není bez zajímavosti, že v žebříčku sledovanosti na českém HBO Max se neustále objevuje seriál Černobyl, který vznikl už v roce 2019 a pojednává o stejnojmenné katastrofě. Toto téma v našem prostředí pořád rezonuje a zlidověla hláška "Not Great, Not Terrible", kterou pronesl Dyatlov, když mu dozimetr, tedy přístroj na měření hodnoty ozáření, ukázal číslo 3,6. Víc zkrátka nenaměří... Mimochodem, v dabingu řekne: "3,6 není žádná hrůza." Když se na to nedíváte alespoň s titulky, leccos vám unikne.

Podle webu Avmania.zive.cz se na českém Netflixu lidé v červnu koukali na Královnu Charlottu, ale rezonuje i Wednesday s Jennou Ortega, která úžasně vdechla deprese a minimalismus titulní hrdince. Wednesday odstartovala nejen seriálové šílenství, ale odrazila se také v módě a najednou se na TikToku objevila spousta dívek s mrtvolným líčením, dvěma copánky a černým šatníkem. Nesmíme zapomínat na její slavný tanec, který se také rychle stal kopírovaným. A dal vzpomenout na kultovní scénu Umy Thurman, která to kdysi rozbalila v Pulp Fiction: Historkách z podsvětí (1994).

Podobně zafungovala i o poznání barevnější Emily v Paříži z dílny Netflixu. Jakási moderní verze Sexu ve městě vyměnila New York za evropskou metropoli, ale móda, flirt a intimity zůstávají. Jen do toho výrazně promlouvají také sociální sítě. Ty Carrie a spol. naštěstí tolik neovlivňovaly. Holt, jiná doba.

Jaký byl skutečný život královny Alžběty II.?

Jedním z největších hitů posledních let je Koruna od Netflixu. Mapuje život několika generací britské královské rodiny. To je samo o sobě přitažlivé téma, ale u tohoto seriálu je něco jinak. Nejde totiž o dokumentární zpracování a tvůrci se v mnoha dějových liniích výrazně odklonili od reality. Královna Alžběta II. se prý na něj ráda podívala, ale třeba britský ministr kultury Oliver Dowden žádal, aby Netflix jasně označil, že jde o fikci.

To je vlastně jeden z fenoménů současných seriálů. Někdy vycházejí z reality, ale stejně je nemůžete brát vážně. Ostatně i taková Emily v Paříži sice inspirovala spoustu turistů k návštěvě města lásky, ale ve skutečnosti je méně fotogenické. Tu a tam lidé protestují a zapalují auta a podle CNN tam kromě 2,1 milionu lidí žije kolem 6 milionů krys, se kterými si radnice dlouhodobě neumí poradit. A tak místo eliminace zkoušejí, jak by lidé a krysy mohli žít společně. To vám asi žádný naleštěný seriál neukáže...

Zdroje informací:

Apnews.com: Why are there so many good TV shows to watch right now?

Theguardian.com: As his warning on The Crown shows, Oliver Dowden needs to catch up with reality

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články