Paul McCartney slaví 80. narozeniny: Proč začali s Johnem Lennonem psát písničky?

Paul McCartney slaví osmdesátiny: Jak vzpomíná na začátky s Johnem Lennonem a kam se poděl pátý člen Beatles?
Zdroj: se souhlasem České televize
Beatles, kluci z Merseyside: Dokument mapuje začátky slavné hudební skupiny. Zde jsou ještě s původním bubeníkem Petem Bestem.Celé to vlastně spískal John Lennon......který do své skupiny The Quarrymen zlákal Paula McCartneyho.Beatles začínali v Liverpoolu, ale důležité pro ně byly i vystoupení v Hamburgu.+ 10 fotek+ 11 fotek

Paul McCartney, legendární "Brouk", slaví 18. června osmdesátiny. U této příležitosti se na ČT ART objeví nejen dokument Beatles, kluci z Merseyside, který pojednává o začátcích slavné skupiny, ale také rozhovor, jenž s hudebníkem vedl britský herec Idris Elba v roce 2020.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 06. 2022 09:00

Liverpoolský rodák Paul McCartney přišel na svět 18. června 1942. Hudební samouk začínal ve druhé polovině padesátých let ve skupině The Quarrymen, ze které se pak zrodili legendární Beatles. Jaké byly jejich začátky a kam se poděl pátý "Brouk" Pete Best?

Vzpomínky na Beatles

Na Disney+ je momentálně k vidění famózní trojdílný dokument Get Back. Režisér Peter Jackson, který oživil i Pána prstenů, v Get Back mapuje nejen vznik finálního alba Beatles Let It Be z roku 1970. Z desítek hodin archivních záznamů se mu až magicky povedlo vytáhnout i osobnosti členů kapely a dalších lidí, kteří se motali kolem nich.

Příběh brouků začíná o téměř patnáct let dřív a právě tomu se věnuje dokument Beatles, kluci z Merseyside, který uvede ČT ART v sobotu o 20:15. Zatímco v Get Back vidíme rozpad kapely, v Klucích z Merseyside sledujeme první vystoupení v Liverpoolu a v Hamburku, kde s nimi ještě hrával Pete Best, jehož nahradil Ringo Starr.

Důvod výměny? Seběhlo se toho víc, prý nezapadal mezi živelné kluky, což si ostatně myslela i jeho maminka Mona. A nejen že jej nechtěla pouštět na zkoušky "zkažených" mladíků, ale také často vyvolávala manažerovi Brianu Epsteinovi. A pak byl najednou konec. Za bicí usedl Ringo, Beatles ovládli svět a z Besta se stal zahořklý muž, který se přes vyhazov nepřenesl možná dodnes.

Paul McCartney u mikrofonu

Na podzim roku 2020, tedy v době, kdy zuřila pandemie covidu, se před kamerou setkali Paul McCartney a herec Idris Elba, kterého proslavily seriály The Wire - Špína Baltimoru a Luther, loni se objevil také v Sebevražedném oddílu. Přestože McCartney a Beatles byli a budou předmětem mnoha vyprávění, i tohle má co nabídnout.

Mezi nejzajímavější pasáže dokumentu Idris Elba zpovídá Paula McCartneyho patří třeba hudebníkovo vzpomínání na to, jak a proč začali s Johnem Lennonem psát písničky. A přemýšlí nad tím vším s odstupem o délce víc jak půl století. Snímek z dílny BBC odvysílá ČT ART v sobotu o 21:40.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Paul McCartney

Ceskatelevize.cz: Je nám ctí... Paul McCartney – 80 let

Gq-magazine.co.uk: Idris Elba and Sir Paul McCartney’s BBC special was inspired by British GQ’s cover story

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články