Prokletí Čechoameričana Kolínka z Chalupářů: Čestmíru Řandovi se stal osudným infarkt, ten stihl i jeho syna

Čechoameričan Kolínek z Chalupářů: Čestmír Řanda si léčil deprese ze smrti otce kouřením
Zdroj: se souhlasem České televize
Původně měl v Chalupářích postavu vysloužilého kontrolora Evžena Humla hrát Jaroslav Marvan. Před natáčením bohužel zemřel, takže na jeho místo nastoupil Jiří Sovák.Do roku 1989 se mohla používat pouze instrumentální verze písně Když máš v chalupě orchestrión. Až pak se do ní vrátil hlas Waldemara Matušky.V seriálu Chalupáři se objevil i syn Jiřího Sováka, Jiří Schmitzer. Přestože si před kamerami rozuměli, v soukromí byl jejich vztah chladný.Jiří Sovák předvedl v Chalupářích svůj skvělý smysl pro improvizaci. Hlášku, že v Indii mají plechový děti, vymyslel sám.+ 5 fotek+ 6 fotek

Ač je seriál Chalupáři odrazem života na vesnici za minulého režimu, objevila se v něm i postava Čechoameričana Kolínka v podání herce Čestmíra Řandy st. Jeho život nebyl moc veselý. Vznášel se nad ním temný oblak smrti, který bohužel přinesl trápení i jeho synovi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 07. 2022 11:00

Chalupáři: Bývalý kontrolor, vdovec a nyní penzista Evžen Huml (Jiří Sovák) toho má tak akorát dost. V malém pražském bytě se tísní se svou dcerou Jarčou, jejím mužem a vnukem Slávkem. Když se mu naskytne vhodná koupě chalupy v obci Třešňová, začne se schylovat ke stěhování. Vesnický domeček ale má jednu “vadu”. Domovské právo v něm má jistý Bohouš Císař (Josef Kemr)... Na první díl legendárních Chalupářů se můžete podívat dnes ve 20:20 na ČT 1.

Pestrá kariéra Čestmíra Řandy

Nejprve vystudoval strojní průmyslovku. Divadlu se tehdy věnoval jen na ochotnické úrovni. Po válce, na doporučení herce a režiséra Jaroslava Průchy, nastoupil na dramatické oddělení pražské konzervatoře. Díky tomu se ještě jako student dostal do Národního divadla.

Po absolutoriu získal místo v Divadle Josefa Kajetána Tyla, poté se přesunul na Vinohrady. V roce 1966 se stal členem Národního divadla, kde zůstal až do své smrti. V sezóně 1969-70 dokonce zastával post šéfa činohry ND. Čestmír Řanda se kromě divadla angažoval rovněž ve filmu a televizi. Cizí mu nebyl ani dabing, či tvorba různých skečů pro rozhlas i televizi.

Čestmír Řanda kouřil ze smutku

Cigareta byla vždy jeho poznávacím znamením. Kouřit ale začal až poté, co jeho otec nešťastnou náhodou zemřel. Řanda sáhl po cigaretě ze smutku a kvůli nervům. Nejdříve to začalo jednou cigaretou denně, pak se počet neustále zvyšoval. Ke konci dokázal vykouřit i čtyři krabičky za den. To byla jedna věc, která ho postupně zabíjela.

Tou druhou bylo oslabené srdce. Nejprve onemocněl tuberkulózou, pak přišel infarkt. V září roku 1986 měl dostat bypass, jenomže ten už bohužel nestihl. V srpnu odjel na lékařskou prohlídku, ze které se nevrátil. Stihl ho totiž další infarkt. Jeho syn Čestmír Řanda mladší pak při příležitosti otcových nedožitých devadesátin zmínil deníku Aha jednu historku. Na jejich chalupě se zastavily kované elektrické hodiny právě v čase tátovy smrti. Čestmír Řanda zemřel 31. srpna 1986 ve věku 62 let.

Rodinné prokletí jménem infarkt

Před dvěma roky zemřel i Čestmír Řanda mladší, který byl herec a scénograf. Dle deníku Blesk měl mít velké finanční potíže. Stres z nahromaděných dluhů mu ale život nevzal. Mohl za to, stejně jako u jeho otce, masivní infarkt. „Ještě ten den žertoval, že k doktorům nechodí a bude tady ještě strašit dlouho," řekla jeho přítelkyně Michaela Kryčfalušijová. Hercovo bezvládné tělo našla její dcera Claudie.

„Nejdříve si myslela, že si dělá srandu. Mel totiž ruce pokrčené a ve vzduchu,” dodala Michaela. Přivolaná záchranka mu však ani po pětadvaceti minutách boje o život nedokázala pomoct. Jako první se spekulovalo o sebevraždě. Řanda mladší měl mít exekuce ve výši jednoho milionu korun. Kvůli neplacení alimentů dokonce skončil na chvíli ve vězení. Pitva ale jako příčinu smrti prokázala infarkt.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Čestmír Řanda starší, Čestmír Řanda mladší

Ceskatelevize.cz: Lidé - Čestmír Řanda

Lidovky.cz: V 60 letech zemřel herec a výtvarník Čestmír Řanda. Diváci ho znali z Tmavomodrého světa

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články