Slunce, seno a pár facek: Já ti dám promiň! Růžičková si flákanci léčila vlastní mindráky

Výročí premiéry komedie Slunce, seno a pár facek: Helena Růžičková fackovala každého, kdo se jí znelíbil
Zdroj: se souhlasem TV Nova
"Vážení diváci, pravá jihočeská.""A kdopak že to je?" 
"Nějaká inženýrka z Prahy.""Já jsem ti sice slíbil, že si tě vezmu, ale vola ze sebe dělat nenechám!" 
"Jakýho vola? Jediná Miluna ví, že to dítě mám s tebou.""Já si tady připadám jako krotitel divý zvěře a ne jako milující dcera!"+ 1 fotka+ 2 fotky

Premiéra komedie Slunce, seno a pár facek proběhla 1. července 1989. Opět byla jednou z hlavních postav Helena Růžičková, žena od rány, která neměla problém se do všeho pořádně opřít. Třeba jako u závěrečné hromadné rvačky, kde nebyla nouze o facky. Pořádnou ranou si tak mohla se svými hereckými kolegy vyřídit účty. A nikdo jí na to nemohl nic říct. Vše totiž bylo dle scénáře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 02. 2021 16:00

Slunce, seno a pár facek: Co teď? Blažena je těhotná a Venca dělá všude samou ostudu. Nejdřív tohle, a pak ještě tohlenc k tomu. Má dítě s inženýrkou z Prahy, která přijela v autě, i fotku mu tady nechala. Ale Blažena se vdá, ale slušně. Však on není jediný na světě. Protože když vy inženýrku, tak my… to budete koukat! Premiéra slavné komedie Slunce, seno a pár facek proběhla 1. července 1989. Co jste o ní možná nevěděli?

Slunce, seno a pár facek hercům

Nejnáročnější scéna z celého filmu byla bezesporu hromadná rvačka, na které lítala jedna facka za druhou. Točila se čtyři dny a Zdeněk Troška měl na herce jasný požadavek. Vše musí vypadat věrohodně, takže se nebude nikdo šetřit. Rány musí být opravdové. Toho hned využila Helena Růžičková, která své filmové dceři Veronice Kánské alias Blaženě uštědřila takovou facku, že se z toho skácela na zem. Proč? Helena totiž neměla v lásce štíhlé dívky.

Lépe nedopadl ani otec Šimona Pláničky herec Oleg Reif, který schytal taky pěknou ránu. Růžičkové vadily jeho politické názory. Avšak i ona sama utržila několik modřin. Škopek v podání Stanislava Třísky na to vyzrál nejlíp. Nechal si od místních přinést kořalku. Jakmile byl v náladě, bylo mu všechno jedno. I kdyby tekla krev. A že skutečně některým hercům tekla.

Pár facek díky fanouškům

Pokračování snímku Slunce, seno a jahody vzniklo jen díky tlaku fanoušků. Ti donutili představitele Barrandova k tomu, aby Trošku požádali o natočení dalšího dílu. Režisér jim ale řekl, že nemá zájem na tom, aby mu zase půlku scén vystříhali jako u jedničky. Papaláši se však začali dušovat, že k ničemu takovému nedojde. A své slovo skutečně dodrželi.

Komedie Slunce, seno a pár facek zaznamenala v roce 1989 nebývalý úspěch u diváků. Byl to nejnavštěvovanější film v tuzemských kinech, kde ho viděly čtyři miliony lidí. I premiéru v plzeňském letním amfiteátru navštívilo vynikajících třiatřicet tisíc lidí. Barrandov si tak mohl jen mnout ruce. Ze značky Slunce, seno se stala dojná kráva.

Jak to bylo se Šimonem Pláničkou?

Absenci Šimona Pláničky v druhém díle letní trilogie lze vysvětlit dvěma způsoby. Podle prvního herec Pavel Kikinčuk nabídku odmítl se slovy, že v takové blbosti už znovu hrát nebude. Pro televizi Prima se však vyjádřil, že šlo o pouhé nedorozumění. Kvůli špatné domluvě prošvihl termín produkce. Prý si to pak se Zdeňkem Troškou vyříkali.

Plánička mladší nebyl jedinou šarádou v obsazení. Ernu Červenou, která mezitím zemřela, nahradila Valerie Kaplanová. Nováčkem v ansámblu se stal také Josef Stárek alias Kája Kroupa, se kterým se Troška seznámil v gay baru.

Zdroj informací:

TV Nova: Slunce, seno a pár facek

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články