Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí: Skvělý sladký nedělní oběd

Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí: Skvělý sladký nedělní oběd
Zdroj: Albert

Také jste jako děti milovali rýžový nákyp, ale nikdy vás nenapadlo si ho v dospělosti udělat? Možná byste mohli vyzkoušet tento.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 07. 2022 11:30

Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí je velmi chutnou alternativou toho klasického. Jeho příprava je sice, jak už to u nákypu bývá, celkem zdlouhavá, ale nijak extra náročná. A výsledek určitě stojí za to!

Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g kulatozrnné rýže, 1 bio citron, 1 svitek skořice, 1 hvězdičku badyánu, 200 g cukru krupice, 750 ml bio mléka Česká chuť, 2 lžíce másla Česká chuť, 200 g mletého máku, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku mleté skořice, 3 lžíce švestkových povidel, 5 vajec, 500 g červených blum, 2 lžíce strouhanky

Příprava: Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.

Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.

U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.

Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum rozkrojených na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.

Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články