Božské éclairs: Specialita francouzské cukrářské školy vás nadchne

Božské éclairs: Specialita francouzské cukrářské školy vás nadchne
Zdroj: Albert

Banánek plněný krémem, tzv. éclair, je francouzskou cukrářskou specialitou, která potěší i českého milovníka sladkého. Pokud si ji chcete přichystat doma, máme pro vás recept.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 03. 2022 11:30

Příprava éclairs vám zabere přes hodinu. V optimálním případě byste už měli mít nějaké zkušenosti s pečením a po ruce cukrářské sáčky s ozdobnou a hladkou špičkou.

Éclairs vznikly v 19. století ve Francii, kde se jim zpočátku říkalo pain à la Duchesse (vévodkynin chléb) nebo petite duchesse (malá vévodkyně). Jde o podlouhlé pečivo z odpalovaného těsta, plněné krémem a opatřené polevou. V České republice se tomuto dezertu říká banánek.

Božské éclairs

Na 16 kousků budete potřebovat: 60 ml vody, 60 ml plnotučného mléka, 120 g másla, 85 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 3 vejce, 30 g moučkového cukru, 1 mango, 100 g třtinového cukru, 200 g jahod, 200 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání (30 %), 4 snítky čerstvé máty

Příprava: Do hrnce vlijte vodu a mléko, přidejte 50 g másla a pomalu přiveďte k varu. Do mísy prosejte mouku spolu se solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a rychle stěrkou vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu za stálého míchání těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.

Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude těsto krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky ho přendejte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte hádky dlouhé 10 cm. Éclairs lehce poprašte 2 lžícemi moučkového cukru a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na 2 minuty, poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 40 minut. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.

Oloupané mango nakrájejte na malé kostičky o rozměru 5 × 5 mm. Vsypte je do hrnce, přidejte 40 g třtinového cukru a provařte, až vznikne kolem manga průhledný sirup. Mango přendejte do misky vychladnout. Polovinu připraveného manga rozmixujte na hladké pyré a dejte ho do cukrářského pytlíku s hladkým otvorem o průměru 5 mm. Polovinu jahod očistěte a nakrájejte na kostičky. Vsypte do hrnce, přidejte 40 g třtinového cukru, provařte, až vznikne kolem jahod průhledný sirup, a přendejte je do misky vychladnout.

U upečených éclairs opatrně odřízněte vršek. V míse ručním šlehačem vyšlehejte mascarpone, smetanu a zbytek cukru na hladký krém. Naplňte ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou. Dovnitř éclairu do 1/3 nastříkejte krém z mascarpone. Pak ho opatrně naplňte jahodami do 2/3 a nakonec jej naplňte až po vršek mangovým pyré a přikryjte odříznutým vrchem.

Takto připravené éclairs ozdobte krémem z mascarpone. Zbytek jahod omyjte a nakrájejte na plátky. Krém nahoře ozdobte střídavě kostičkami manga a jahodovými plátky. Nakonec přidejte lístky máty.

Zdroj receptu: Albert

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články