TestováníSoutěže

Jarní zeleninová polévka, jakou dělali i v Prostřenu. Skvělý způsob, jak zahájit jaro v kuchyni

Jarní zeleninová polévka, jakou dělali i v Prostřenu. Skvělý způsob, jak zahájit jaro v kuchyni
Zdroj: Freepik
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Po chladných dnech plných hutných polévek se už nemůžeme dočkat těch svěžejších, plných šťavnaté zeleniny. Na jarní polévku lákali také v TV pořadu o jídle Prostřeno. Máme tipy, jak si tenhle chutný pokrm připravit.

Lucie Cermanová 21. dubna 2021

Zeleninové polévky jsou vždycky skvělou volbou. Existuje nespočet variant a každá má své kouzlo. Navíc jsou hotové během pár minut.

Bramborová polévka s jarní cibulkou: Rychlá večeře, která zahřeje
Mohlo by Vás zajímat:

Bramborová polévka s jarní cibulkou: Rychlá večeře, která zahřeje

Tipy na přípravu jarní zeleninové polévky

Základem výborné jarní zeleninové polévky je samozřejmě zelenina. Máte určitý základ, v našem případě bramboru, mrkev, petržel, kedlubnu, které ale můžete doplnit o další jarní skvosty: jarní cibulku, ředkvičky, květák, ale i pórek či hrášek.

V našem receptu se dává bujon. V dnešní době se dají sehnat kvalitní produkty, případně můžete využít domácí vývar. Vývar se vyplatí připravovat najednou ve větším množství a na několikrát si ho zamrazit. V případě potřeby pak jen sáhnete pro zmrazenou krychličku a výborný základ pro polévku je hotov. Do naší polévky se báječně hodí kuřecí vývar.

Chuť pokrmu pozvedne také osmažená cibulka, klidně pak můžete do hrnce pokrájet i tu jarní. Její zelené části jsou nádherně šťavnaté. Každopádně je třeba ji dávat až na konec, aby se varem zbytečně neničily v ní obsažené látky. Na dochucení by v polévce neměl chybět alespoň stroužek prolisovaného česneku. Dodá chuť i cenné látky.

Kapustová polévka: Tyhle suroviny z ní udělají hlavní jídlo
Mohlo by Vás zajímat:

Kapustová polévka: Tyhle suroviny z ní udělají hlavní jídlo

Pokud byste polévku rádi zahustili, můžete do ní nastrouhat zavářku z jednoho vejce, čtyř lžic polohrubé mouky, špetky soli, kmínu a nasekané petrželky nebo libečku. Zavářku je třeba povařit asi tři minuty.

Jako koření navrch se hodí celerové listy, ale pro ty, kteří ho mají rádi, klidně i libeček. Dodá polévce výborné aroma.

V pořadu o vaření Prostřeno připravovali následující variantu jarní polévky, kterou si ale můžete upravit, třeba právě podle našich tipů.

Jarní recepty, po kterých nepřiberete! Ředkvičková polévka, slané palačinky nebo salát s celerem a mrkví
Mohlo by Vás zajímat:

Jarní recepty, po kterých nepřiberete! Ředkvičková polévka, slané palačinky nebo salát s celerem a mrkví

Jarní zeleninová polévka

Budeme potřebovat: velkou bramboru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 kedlubnu, 2 vejce, 1 kostku zeleninového bujonu, polévkové koření dle chuti, plátek másla, pepř a sůl.

Příprava: Brambory oloupeme, zbývající zeleninu očistíme a vše pokrájíme na kostky. V hrnci rozpustíme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Zalijeme vodou, doplníme o bujon (nebo zalijeme vývarem) a vaříme zhruba pět minut. Dochutíme polévkovým kořením, opepříme, osolíme. Na závěr do polévky rozšleháme vejce, vypneme sporák a můžeme podávat.

Plněné žampiony s tvarůžky a řeřichou: Výborný předkrm pro jarní dny
Mohlo by Vás zajímat:

Plněné žampiony s tvarůžky a řeřichou: Výborný předkrm pro jarní dny

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články