Jarní zeleninová polévka, jakou dělali i v Prostřenu. Skvělý způsob, jak zahájit jaro v kuchyni

Jarní zeleninová polévka, jakou dělali i v Prostřenu. Skvělý způsob, jak zahájit jaro v kuchyni
Zdroj: Freepik

Po chladných dnech plných hutných polévek se už nemůžeme dočkat těch svěžejších, plných šťavnaté zeleniny. Na jarní polévku lákali také v TV pořadu o jídle Prostřeno. Máme tipy, jak si tenhle chutný pokrm připravit.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 04. 2021 10:30

Zeleninové polévky jsou vždycky skvělou volbou. Existuje nespočet variant a každá má své kouzlo. Navíc jsou hotové během pár minut.

Tipy na přípravu jarní zeleninové polévky

Základem výborné jarní zeleninové polévky je samozřejmě zelenina. Máte určitý základ, v našem případě bramboru, mrkev, petržel, kedlubnu, které ale můžete doplnit o další jarní skvosty: jarní cibulku, ředkvičky, květák, ale i pórek či hrášek.

V našem receptu se dává bujon. V dnešní době se dají sehnat kvalitní produkty, případně můžete využít domácí vývar. Vývar se vyplatí připravovat najednou ve větším množství a na několikrát si ho zamrazit. V případě potřeby pak jen sáhnete pro zmrazenou krychličku a výborný základ pro polévku je hotov. Do naší polévky se báječně hodí kuřecí vývar.

Chuť pokrmu pozvedne také osmažená cibulka, klidně pak můžete do hrnce pokrájet i tu jarní. Její zelené části jsou nádherně šťavnaté. Každopádně je třeba ji dávat až na konec, aby se varem zbytečně neničily v ní obsažené látky. Na dochucení by v polévce neměl chybět alespoň stroužek prolisovaného česneku. Dodá chuť i cenné látky.

Pokud byste polévku rádi zahustili, můžete do ní nastrouhat zavářku z jednoho vejce, čtyř lžic polohrubé mouky, špetky soli, kmínu a nasekané petrželky nebo libečku. Zavářku je třeba povařit asi tři minuty.

Jako koření navrch se hodí celerové listy, ale pro ty, kteří ho mají rádi, klidně i libeček. Dodá polévce výborné aroma.

V pořadu o vaření Prostřeno připravovali následující variantu jarní polévky, kterou si ale můžete upravit, třeba právě podle našich tipů.

Jarní zeleninová polévka

Budeme potřebovat: velkou bramboru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 kedlubnu, 2 vejce, 1 kostku zeleninového bujonu, polévkové koření dle chuti, plátek másla, pepř a sůl.

Příprava: Brambory oloupeme, zbývající zeleninu očistíme a vše pokrájíme na kostky. V hrnci rozpustíme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Zalijeme vodou, doplníme o bujon (nebo zalijeme vývarem) a vaříme zhruba pět minut. Dochutíme polévkovým kořením, opepříme, osolíme. Na závěr do polévky rozšleháme vejce, vypneme sporák a můžeme podávat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články