Kuře na paprice: Kdysi pokrm maďarské šlechty, dnes vzpomínka na dětství u babičky

Dnes se to už moc nenosí, ale naše babičky připravovaly na paprice slepici. To je přesně ta vzpomínka, kterou si mnozí z nás nesou i do dospělosti. Pokud si tento jednoduchý recept chcete připomenout, zkuste recept na kuře na paprice.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 11. 2022 18:00

Kuře na paprice je taková klasika, že mu jméno nedokázaly pokazit ani školní jídelny. Jde o maďarský recept, jehož název je paprikás csirke. Ve Francouzsku se mu říká poulet au paprika à la hongroise, v Německu paprikahuhn a angličtina pro něj má pojmenování chicken paprikash.

Kuřete na paprice a Josef Habsbursko-Lotrinský

Historie tohoto receptu sahá "pouze" do 19. století, kdy se mezi pastevci stal kromě hovězího a skopového guláše populární také drůbeží. Šlo hlavně o to, co měla daná domácnost k dispozici.

Ze strachu o svá privilegia si maďarská šlechta, kromě ochrany maďarského jazyka a uvedení tradičního maďarského oděvu zpět do módy, myslela, že najde jídlo, které zdůrazňuje jednotu a individualitu maďarského lidu. A volba padla na jídlo připravované jednoduchými pastevci.

István Czifray, dvorní kuchař arcivévody Josefa Habsbursko-Lotrinského, vydal v roce 1830 Maďarskou národní kuchařku. V té se poprvé oficiálně píše o kuřeti na paprice, které se prý stalo jedním z nejoblíbenějších jídel transformující se maďarské kuchyně. Recept není příliš odlišný od toho, který si o chvíli představíme. Jen je v něm navíc nové koření a používá se červená cibule.

Nejlepší mletá paprika

Jde o jeden z nejoblíbenějších druhů koření v české kuchyni. Pravděpodobně každý kuchař nebo kuchařka ví, že papriku je ideální rozpustit v tuku a dávat pozor, aby se nespálila, neboť zhořkne. A jak to pohlídat? Postupy se liší. Někdo čeká 50 vteřin a pak ji zaleje vodou nebo vývarem, jiný ji nechá pracovat jenom okamžik a hned zalije.

Důležitý je také výběr mleté papriky, měla by mít sytě červenou barvu. „Pro výrobu sušené mleté papriky se používá jiný druh papriky, než kterou známe v syrovém stavu. Kořenitá paprika má více chuti a barviva a méně vody“, popisuje pro Český rozhlas Martin Havlík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Nejkvalitnější je samozřejmě maďarská, pak následuje španělská. Velmi dobrou papriku poznáme podle toho, že má na obalu označení ASTA, které značí kvalitu koření. Třeba maďarská paprika má nápis ASTA 180.

Jak připravit kuře na paprice

Slepice nebo kuře na paprice patří mezi jídla, která nám dělávaly naše babičky. Není to náročný pokrm a vystačí si s hrstkou surovin. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1/2 kuřete
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • hladká mouka
  • 2 lžíce oleje
  • sladká paprika
  • sůl

Cibulku nakrájíme na drobno a v tlakovém hrnci ji osmahneme na oleji. Po chvíli cibuli zaprášíme sladkou paprikou a několik vteřin mícháme. Pak přidáme osolené kuře a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené. Necháme vařit 45 minut.

Po otevření hrnce odebereme do skleničky trochu šťávy, kterou smícháme se smetanou a lžící mouky. Opatrně vmícháme do šťávy a chvíli povaříme. Kuře na paprice můžeme podávat s těstovinami nebo knedlíkem. Pokud děti nemají rády kousky cibule, po otevření hrnce vyjmeme kuře z omáčky a tekutinu rozmixujeme.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Kuře na paprice

Wikipedia.org: Paprikás csirkeMagyar nemzeti szakácskönyv

Regiony.rozhlas.cz: Nejkvalitnější mletá paprika je sytě červená, skvělá je i její uzená varianta

Zdroj náhledové fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články