Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky, jako vařili v Prostřenu: Takhle ji můžete ještě vylepšit

Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky, jako vařili v Prostřenu: Takhle ji můžete ještě vylepšit
Zdroj: Pixabay
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Kuřecí polévka patří k našim nejoblíbenějším. Když do ní navíc zavaříte domácí játrové knedlíčky, bude to lahoda nejvyššího stupně. Máme pro vás recept na přípravu chutné polévky tak, jak ji vařili v TV pořadu Prostřeno, plus několik tipů na její obměnu.

Lucie Cermanová 28. dubna 2021

Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky je něčím, po čem se doslova zapráší. Silný vývar posiluje a výborně chutná.

Jarní zeleninová polévka, jakou dělali i v Prostřenu. Skvělý způsob, jak zahájit jaro v kuchyni
Mohlo by Vás zajímat:

Jarní zeleninová polévka, jakou dělali i v Prostřenu. Skvělý způsob, jak zahájit jaro v kuchyni

Tipy na přípravu kuřecí polévky

Knedlíčky se vaří zvlášť, a tak vám zbude vývar z jejich přípravy. Když ho necháte chvíli odstát a pak čirou tekutinu přilijete do polévky, bude výsledný pokrm mnohem silnější a výraznější. A ani nebudete potřebovat umělá dochucovadla.

Ta nemusíte použít ani na přípravu knedlíčků, pokud si doma vyrobíte polévkové koření obsahující sušenou kořenovou zeleninu.

Z kořenové zeleniny se do polévky využívá zhruba půl středního celeru, 2 střední mrkve a 2 petržele. Pokud nemáte domácí polévkové koření a nechcete dávat bujon, pak přidejte 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření. Ovšem i bez bujonu či koření bude chuť kuřecí polévky výborná.

Takhle připravovali tuto klasickou českou polévku v pořadu o vaření Prostřeno.

Bramborová polévka s jarní cibulkou: Rychlá večeře, která zahřeje
Mohlo by Vás zajímat:

Bramborová polévka s jarní cibulkou: Rychlá večeře, která zahřeje

Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky

Budeme potřebovat: kuřecí skelet, 1/2 středního celeru, 2 střední mrkve, 2 petržele, 1 cibuli, 1 bujon, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, sůl, 5 kuliček pepře, lístky petrželky.

Na játrové knedlíčky: 500 g kuřecích jater, 5 menších vajec, majoránku, strouhanku dle potřeby, sušený česnek, sypané polévkové koření, pepř, sůl.

Příprava polévky: Kuřecí skelet dáme vařit do hrnce spolu s očištěnou kořenovou zeleninou pokrájenou na větší kousky. Přidáme nové koření, bobkový list, sůl a pepř a necháme jemně problublávat zhruba dvě hodiny. Můžeme přidat i bujon. Pak polévku slijeme, zeleninu rozmačkáme, případně rozmixujeme. Ze zbylého masa se dají připravit třeba dvě porce rizota. Na závěr přidáme čerstvou petrželku.

Příprava knedlíčků: Kuřecí játra očistíme, natrháme nožem, rozklepneme k nim vejce, okořeníme majoránkou, můžeme přidat sypané polévkové koření. Opepříme, doplníme o sušený česnek a podle potřeby zahustíme strouhankou. Dobře promícháme. Z výsledné směsi vytvoříme kuličky a vaříme je při mírném varu zhruba deset minut. Necháme odstát a případně můžeme přilít čirý vývar do polévky.

Domácí nudle do polévky jako od babičky: Tahle mouka je ideální pro začátečníky
Mohlo by Vás zajímat:

Domácí nudle do polévky jako od babičky: Tahle mouka je ideální pro začátečníky

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články