Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Nadýchané játrové knedlíčky: Zkuste tenhle postup a budou doslova luxusní

Nadýchané játrové knedlíčky: Zkuste tenhle postup a budou doslova luxusní
Zdroj: Pixabay
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Játrové knedlíčky a hovězí vývar k sobě patří. Drobounké kuličky dokážou výbornou polévku povznést o úroveň výš. Anebo také ne. Co byste měli udělat, aby byly játrové knedlíčky hebké jako obláček? Máme tipy, jak na to.

Lucie Cermanová 2. února 2021

Játrové knedlíčky mohou být nejen z hovězích nebo vepřových jater, ale i z kuřecích, krůtích, králičích, telecích a dalších. Ideální variantou je právě spojení s hovězím vývarem, ale knedlíčky můžete zkombinovat s kuřecím vývarem, případně zeleninovým.

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku
Mohlo by Vás zajímat:

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku

Tipy a triky na skvělé játrové knedlíčky

Při přípravě játrových knedlíčků je důležité jejich jemné namixování. Známá kuchařka Florentýna radí je po spojení se strouhankou nechat odpočinout zhruba půl hodiny. Přestože se bude zdát hmota příliš řídká neunáhlete se a strouhanku nepřidávejte.

V případě knedlíčků je důležitá také síla varu. Je potřeba tyto kuličky vařit na velmi mírném plameni, aby zbytečně nepopraskaly. Hází se také do vody, která jen tak mírně klokotá.

Když už si dáte práci s přípravou játrových knedlíčků, můžete jich udělat víc a zbytek, který nespotřebujete, můžete zamrazit. V mrazáku vydrží v dobrém stavu zhruba půl roku.

Pravé domácí nudle do polévky – jak je připravovat i sušit
Mohlo by Vás zajímat:

Pravé domácí nudle do polévky – jak je připravovat i sušit

Játrové knedlíčky

Budeme potřebovat: 100 g hovězích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, půl menší cibule, 80 g strouhanky, špetku čerstvě mletého pepře, půl lžičky sušené majoránky, petrželku, půl lžičky soli, máslo.

Příprava

Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku a počkáme, až vychladne. Opláchnutá játra položíme na prkénko a ostrým nožem odškrabujeme malé kousky. Cévy a šlachy nevyužijeme, přijdou do odpadu. Játra dáme do mixéru, přidáme vejce, prolisovaný kousek česneku, majoránku, pepř a sůl.

Dobře rozmixujeme na kaši a vylijeme ji do misky. Přidáme cibulku a najemno posekanou petrželku. Přidáme strouhanku a necháme odpočívat půl hodiny. Hmota bude ze začátku řídká, během odležení ale zhoustne. Pokud budete pak mít pocit, že to nestačí, trošku strouhanky přidejte.

Vaření knedlíčků

Vývar přivedeme k varu. Po uplynutí doby odpočinku vytvarujeme mokrýma rukama kuličky a házíme je do mírně se vařící polévky. Postupně zpracujeme všechnu hmotu. Vaří se velmi pozvolna zhruba deset minut.

Někdo vaří knedlíčky zvlášť ve vodě. Ty se po uvaření vyloví a dají do připravené horké polévky. Vodu z vaření knedlíčků můžete využít do polévky. Ideálně tam přijde jen čirá tekutina po chvíli odstátí.

Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi
Mohlo by Vás zajímat:

Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články