Mini trdelníky: Pochoutku známou hlavně z vánočních trhů zvládnete připravit i doma

Lahodný a vláčný trdelník s posypem z oříšků nebo cukru a skořice je ozdobou nejednoho vánočního trhu. S trochu námahy si je ale můžete připravit také doma. A budou chutnat neméně báječně.

Jana Jánská
Jana Jánská 3. března 2023

Trdelník pochází ze Sedmihradska, což je země, která se kdysi rozkládala na území dnešního Rumunska. Dodnes se tam připravuje na různé svátky a křtiny. U nás na něj narazíme hlavně na vánočních trzích. Ale pokud máte chuť, můžete si trdelník připravit i doma.

Hrníčkové koblihy: Jsou skvělé díky několika surovinám, navíc bez zbytečného vážení
Mohlo by Vás zajímat:

Hrníčkové koblihy: Jsou skvělé díky několika surovinám, navíc bez zbytečného vážení

Recept na trdelník

Příprava mini trdelníčků je trošku komplikovaná a vyžaduje si přesné měření surovin, ale odměna za trpělivost je mimořádně chutná. Na tento recept budete potřebovat:

  • 170-180 g vody
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje
  • 70 g změklého sádla
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí

Pokud na přípravu těsta použijete domácí pekárnu, tak do ní vložte všechny suroviny v tomto pořadí – tekuté, suché a droždí nahoru na mouku. A spusťte program Těsto. Když budete pracovat ručně nebo s robotem, postup je odlišný. Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky umíchejte kvásek, který bude kynout asi 20 minut. Pak přidejte zbytek surovin, uhněťte těsto, které nechte kynout zakryté v míse cca hodinu.

Vykynuté těsto lehce propracujte a rozdělte na 20-22 kousků. Z každého kousku vyválejte tenký pramen, který se natočí na kovovou formu tak, že oba konce zastrčíte pod krajní ovin těsta, aby se trdelníčky při kynutí nerozmotávaly. Trubičky není třeba ničím potírat, těsto je mastné a upečené trdelníčky z něj velmi dobře sjedou dolů.

Sádlové koláčky: Naše babičky dobře věděly, proč do kuchyně patří vepřové sádlo
Mohlo by Vás zajímat:

Sádlové koláčky: Naše babičky dobře věděly, proč do kuchyně patří vepřové sádlo

Jak upéct trdelník

Na potření a posyp před pečením budete potřebovat 2 bílky, sekané ořechy a mandle, skořici a krystalový cukr. Oba bílky lehce našlehejte v hlubokém talíři, navinuté trdelníčky v nich namočte ze všech stran a hned je oválejte v posypu. Ten si můžete připravit ze sekaných oříšků, mandlí nebo cukru smíchaného se skořicí.

Takto upravené trdelníčky dejte kynout na plech s pečícím papírem, potřebují cca 25-35 minut. Trdelníčky pak dejte péct do dobře vyhřáté trouby na 200 °C po dobu 12-15 minut. Nepečou se na kůrku nebo barvu, proto je průběžně kontrolujte a z trouby vytáhněte včas. Pokud by se pekly příliš dlouho, budou sušší a tužší.

Masarykovo cukroví: Nostalgická vzpomínka na první republiku a prezidenta, který prý rád mlsal
Mohlo by Vás zajímat:

Masarykovo cukroví: Nostalgická vzpomínka na první republiku a prezidenta, který prý rád mlsal

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Mini trdelníky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články