Parmezánové rizoto s kuřecím masem: Báječná chuť Itálie v jednoduchém receptu

Klasické italské rizoto si nemusíte dopřát jenom na dovolené zalité sluncem. Ve skutečnosti je recept poměrně jednoduchý. Stačí pouze pár vhodně zvolených surovin. A na eidam tentokrát raději zapomeňte.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 08. 2022 14:30

Přestože se u nás rizotem nazývá kdejaký pokrm s rýží a strouhaným eidamem, to pravé se vaří ve vývaru a má až krémovou konzistenci. Jeho název se odvozuje z italského slova risotto a pochází ze severní Itálie.

Parmezánové rizoto

Protože rizoto patří k základním pilířům italské kuchyně a připravuje se ve všech regionech, existuje také spousta variací tohoto pokrmu. Pokud si chcete připomenout chuť Itálie, zkuste třeba parmezánové rizoto s kuřecím masem a hráškem. Na tento recept budete potřebovat:

  • 80 g kuřecích prsou
  • 100 g arborio rýže
  • kuřecí vývar
  • 0,15 l bílého vína
  • 80 g mraženého hrášku
  • 120 g parmezánu
  • 100 ml smetany

Na olivovém oleji osmažíme nakrájená a osolená kuřecí prsa. Přidáme rýži arborio a zlehka mícháme, dokud nezesklovatí. Přilijeme bílé víno a chvilku povaříme. Víno by mělo být takové, jaké bychom si nalili sami. Takže je důležité nepodcenit jeho výběr a nesáhnout po tom nejlevnějším.

Jak na italské rizoto

Nyní nastal čas na kuřecí vývar, který přidáváme po troškách, aby jej rýže stihla absorbovat. Neměla by v něm plavat jako v polévce. Tento postup opakujeme až do doby, dokud rýže nezměkne. Pak přilijeme smetanu, přidáme mražený hrášek a zvolna povaříme. Měla by nám vzniknout až kašovitá hmota. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán.

Svou konzistencí se toto rizoto liší od toho, které obvykle vídáme v různých jídelnách a restauracích. Když není krémové, zpravidla jde o variaci takzvaného srbského rizota, což je směs uvařené rýže s masem a zeleninou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rizoto

Toprecepty.cz: Parmezánové risotto s kuřecím masem a hráškem

Zdroj fotografie:

Se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články