Parmezánové rizoto s kuřecím masem: Báječná chuť Itálie v jednoduchém receptu

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Klasické italské rizoto si nemusíte dopřát jenom na dovolené zalité sluncem. Ve skutečnosti je recept poměrně jednoduchý. Stačí pouze pár vhodně zvolených surovin. A na eidam tentokrát raději zapomeňte.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. srpna 2022

Přestože se u nás rizotem nazývá kdejaký pokrm s rýží a strouhaným eidamem, to pravé se vaří ve vývaru a má až krémovou konzistenci. Jeho název se odvozuje z italského slova risotto a pochází ze severní Itálie.

Rizoto se sýrem a sušenými rajčaty Suroviny 200 g rýže Arborio Italiamo sýr Grana Padano Lovilio 50 g cibule olivový olej Luccese 100 ml suchého bílého vína mořská sůl v mlýnku Kaniaasi 500 ml drůbežího vývaru 30 g másla Pilos 50 g sušených rajčat Italiamo čerstvá bazalka na ozdobení 100 g čerstvé rukoly Postup: Najemno nakrájenou cibuli necháme na olivovém oleji zesklovatět (v mírně rozpáleném hrnci). Přidáme neomytou rýži, kterou restujeme asi minutu, a podlijeme suchým bílým vínem. Necháme chvíli povařit, aby se víno zredukovalo. Osolíme a postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže jen lehce zalitá. Vaříme „al dente“ (tzn. ne úplně doměkka) 18–20 minut na mírném ohni. Rýži zjemníme studeným máslem, dochutíme nastrouhaným sýrem Grana Padano (asi 30 g) a důkladně promícháme. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale nemělo by být vodové. Rizoto servírujeme v hlubokém talíři. Ozdobíme kousky sušených rajčat, omytou čerstvou bazalkou a rukolou. Posypeme hoblinkami sýra Grana Padano a pokapeme olivovým olejem.
Mohlo by Vás zajímat:

Dokonalé rizoto: Říkalo se mu pokrm chudých, nyní patří ke gurmánským skvostům

Parmezánové rizoto

Protože rizoto patří k základním pilířům italské kuchyně a připravuje se ve všech regionech, existuje také spousta variací tohoto pokrmu. Pokud si chcete připomenout chuť Itálie, zkuste třeba parmezánové rizoto s kuřecím masem a hráškem. Na tento recept budete potřebovat:

  • 80 g kuřecích prsou
  • 100 g arborio rýže
  • kuřecí vývar
  • 0,15 l bílého vína
  • 80 g mraženého hrášku
  • 120 g parmezánu
  • 100 ml smetany

Na olivovém oleji osmažíme nakrájená a osolená kuřecí prsa. Přidáme rýži arborio a zlehka mícháme, dokud nezesklovatí. Přilijeme bílé víno a chvilku povaříme. Víno by mělo být takové, jaké bychom si nalili sami. Takže je důležité nepodcenit jeho výběr a nesáhnout po tom nejlevnějším.

Krémové chřestové rizoto s krevetami: Proměňte svůj domov v italskou restauraci
Mohlo by Vás zajímat:

Krémové chřestové rizoto s krevetami: Proměňte svůj domov v italskou restauraci

Jak na italské rizoto

Nyní nastal čas na kuřecí vývar, který přidáváme po troškách, aby jej rýže stihla absorbovat. Neměla by v něm plavat jako v polévce. Tento postup opakujeme až do doby, dokud rýže nezměkne. Pak přilijeme smetanu, přidáme mražený hrášek a zvolna povaříme. Měla by nám vzniknout až kašovitá hmota. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán.

Svou konzistencí se toto rizoto liší od toho, které obvykle vídáme v různých jídelnách a restauracích. Když není krémové, zpravidla jde o variaci takzvaného srbského rizota, což je směs uvařené rýže s masem a zeleninou.

Rýže existuje velké množství druhů. Každá se hodí na něco jiného.
Mohlo by Vás zajímat:

Tajemství rýže: Jaký druh používat na rizoto a jak tu klasickou nikdy nerozvařit?

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Rizoto
Toprecepty.cz: Parmezánové risotto s kuřecím masem a hráškem
Zdroj fotografie:
Se souhlasem Toprecepty

Influencerka Dominique Alagia (17): Ti nejlepší mohou na TikToku vydělat i 400 tisíc měsíčně, ale je to psychicky náročná práce

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články