Recept na pampeliškový med: Čím déle se vaří, tím bude hustší a tmavší

Sluníčko pomalu rozehřívá přírodu a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Hodí se do salátů, ale lze z nich připravit i med. Není to sice med v pravém slova smyslu, ale spíše sirup. Je levný a velice dobrý a doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 04. 2023 17:00

Hlavičky rozkvetlých pampelišek se sbírají na louce či na zahradě, kde budete mít jistotu, že jsou čisté a nejezdí kolem nich auta. Pak pampelišky rozprostřete na plech a nechte stát na balkoně, aby z květů odešel drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat.

Báječný pampeliškový med

Doporučuje se přidávat do čaje při nachlazení, ale pampeliškový med také příjemně dochutí sladká jídla. Na tento recept budete potřebovat:

  • 400 květů pampelišek
  • 2 l vody
  • 3 bio citrony
  • 2 kg krystalového cukru

Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou. Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat.

Druhý den tekutinu přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu.

Hotový a ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Pampeliškový med

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články