Sezona chřestu začala: Jeho příprava je snadná, zkuste i lehký recept s bramborami

Sezona chřestu začala: Jeho příprava je snadná, zkuste i lehký recept s bramborami
Zdroj: Unsplash
Sezona chřestu trvá přibližně od poloviny dubna do poloviny května.Nejdřív se na trhu objevuje bílý chřest, který roste přikrytý.Zelený chřest roste na sluníčku, díky tomu má víc vitamínu C.Zelený chřest není potřeba loupat, v případe potřeby jen odřízněte asi 1,5 centimetru na spodní části.+ 2 fotky+ 3 fotky

Chřest, lidově nazývaný špargl nebo asparágus, roste přibližně od poloviny dubna do poloviny května. K dostání je buď bílý, nebo zelený. Pozor při nakupování, vždy vybíráme pouze svěží a čerstvé stonky, které mají pevnou hlavičku. Chřest se hodí do spousty receptů a jeho příprava je snadná.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 29. 04. 2022 12:30

Chřest lze vypěstovat i na zahradě. Na jaře dáme sazenice na slunné místo a pravidelně je přihnojujeme. Na podzim pak zaschlé výhony seřízneme. Kromě toho, že je okrasná okrasná rostlina a přidává se třeba do kytic, mladé jarní výhonky chřestu najdou využití i v kuchyni.

Jak připravit chřest

Chřest má málo kalorií a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákninu, takže pozitivně vplývá nejen na hladinu cukru v krvi, ale také na metabolismus, ledviny a srdce. Navíc snižuje cholesterol, podporuje klidný spánek a schopnost soustředění. Takže není důvod, proč bychom se mu měli vyhýbat. Když začne sezona chřestu, objeví se na pultech bílý, později dorazí i zelený. Bílý chřest má jemnější chuť a pěstoval se přikrytý. Zelený zase roste na světle, díky čemuž má víc vitaminu C. Víte, jak s ním zacházet v kuchyni?

Bílý chřest má silnější slupku, tu je potřeba oloupat škrabkou. Postupujeme od hlavičky dolů. Pak jej zbavíme dřevnatého konce. Zbytky nemusíme vyhazovat, lze je použít do vývaru. Očištěný chřest dáme do vroucí osolené vody s lžičkou cukru, to totiž zmírní možnou nahořklost chřestu, a troškou citronové šťávy. Během vaření je dobré chřest postavit, tedy svázat do špalíčku, a hlavičky ponořit až ke konci – stačí jim kratší var. Chřest by se měl vařit jen 5 až 8 minut a pak rychle zchladit ve vodě s ledem. Má totiž být být jenom na skus.

Zelený chřest je méně dřevnatý a nemusí se loupat. Pokud natrefíte na dřevnaté stonky, odkrojte je jako u bílého chřestu a tyto zbytky můžete použít do vývaru. Přestože v televizi kuchaři často spodní část chřestu odlamují, ve skutečnosti se tím můžete připravit o část kvalitního stonku. Odkrojení je vhodnější. Zelený chřest se jen blanšíruje, nebo vaří v páře 2-3 minuty. Musí zůstat pevný.

Lehký oběd s bramborami a chřestem

Tepelně upravený chřest stačí na talíři ochutit solí a čerstvě mletým pepřem a pokapat olivovým olejem. Hodí se také na grilování, nebo k rybám. Báječný je i v jednoduchém receptu s bramborami a bylinkami. Budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 3-4 snítky libečku (estragonu, petrželky)
  • 1,5 lžičky hrubozrnné hořčice a olivový olej

Brambory si uvaříme ve slupce téměř doměkka. Zelenému chřestu odřízneme zhruba 1-1,5 cm spodní části stonku a pokrájíme jej na větší kousky. Ty orestujeme a přihodíme k nim brambory nakrájené na poloviny. Podle chuti osolíme a opepříme. A přisypeme nadrobno pokrájenou jarní cibulku.

Teď přichází čas na zálivku, kterou si připravíme ze šťávy z citronu, změklého másla, nadrobno pokrájených bylinek, olivového oleje a hrubozrnné hořčice. Zálivku přimícháme do brambor s chřestem a hned můžeme podávat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články