Špenátové palačinky: Zdravá pochoutka ze špaldové a žitné mouky

Palačinky patří mezi oblíbené sladké pokrmy. Ale zkusili jste si je někdy připravit naslano? Nebo dokonce takové, které mají i netradiční barvu? Přinášíme recept na špenátové palačinky se šunkou.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 05. 2023 15:00

Palačinky smažte na dobře rozpálené pánvi. Na kvalitní nepřilnavé pánvi můžete zcela bez tuku, jinak ji raději vždy lehce vymažte olejem.

Jak připravit špenátové palačinky

Vypadají netradičně, ale nebojte se zkusit něco jiného. Na přípravu těsta špenátových palačinek budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 1/2 hrnku žitné mouky
  • 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1,5-2 hrnky mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení

Listy čerstvého špenátu rozmixujte společně s vejci. Rozmixovanou směs přelejte do větší mísy a přidejte mléko, sůl a obě mouky. Metličkou vyšlehejte klasické palačinkové těsto. Mléka dejte nejdříve méně (1 ½ hrnku), v případě potřeby dolaďte zbylým množstvím, protože každá mouka jinak „saje“. Pokud máte čas, nechte těsto půl hodiny odpočinout.

Nyní nastal čas na náplň. Budete potřebovat 100 g kvalitní šunky, 80 g žervé (1 balení), 4 vejce, sůl a mletou sladkou papriku. Ještě teplou palačinku namažte sýrem žervé, na který položíte plátek šunky. Palačinku přeložte 2x napůl.

Na pánvi připravte vajíčka jako volská oka, osolte a poprašte paprikou. Na talíř položte dvě palačinky a na vrch přijde jedno volské oko.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Špenátové palačinky

Zdroj obrázku:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články