Vánoční cukroví: Recept na polomáčené banánky podle našich babiček

Mezi nejpopulárnější vánoční cukroví patří polomáčené banánky z vanilkového těsta, které dělávaly i naše babičky. Lepí se marmeládou a po odležení se doslova rozplývají na jazyku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 12. 2022 17:00

Na polomáčené banánky je dobré používat mlýnek s nástavcem. Ale pokud ho nemáte, můžete zkusit vytvarovat těsto do požadovaného tvaru ručně a vroubky v banáncích jen nařezat. Není to nic složitého.

Jak upéct polomáčené banánky

Cukroví pečené doma má vždy lepší chuť. Pokud sáhnete po polomáčených banáncích z pudinkového těsta, které dělávaly naše babičky, určitě si pochutnáte. Na tento recept budete potřebovat:

  • 4 vanilkové pudinky
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 130 g Hery
  • 250 g Omegy
  • 2 menší vejce
  • 2 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva

Nejdřív si smícháme všechny sypké ingredience. Pak přidáme zbytek a vypracujeme hladké těsto, které vložíme do mlýnku s nástavcem a uděláme malé banánky.

Banánky rozložíme na plech a upečeme při teplotě 170 °C dozlatova. Vychladlé banánky namažeme marmeládou a slepíme. Poté namočíme polovinu banánku v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Polomáčené banánky

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články