Vdolky s jablečnými povidly: Oblíbený moučník v podzimní variantě

Vdolky s jablečnými povidly: Oblíbený moučník v podzimní variantě
Zdroj: Albert

Někdo má rád holky a jiný zase vdolky. Už tu druhou skupinu mužů pomalu začínáme chápat. Stačí vyzkoušet recept na vdolky s jablečnými povidly!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 25. 09. 2021 09:00

Příprava tohoto pokrmu vyžaduje jistý um a cvik, ale stojí to zato. S marmeládou a šlehačkou zná tento dezert asi každý, ale zkoušeli jste ho někdy s jablečnými povidly? Ne? Tak směle do toho!

Vdolky s jablečnými povidly

Na 12 kusů budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 60 g cukru moučky, 250 ml plnotučného mléka, 500 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 1 lžíci oleje, 120 g hladké mouky, 500 ml řepkového oleje, 100 ml jablečných povidel, 200 g tvrdého tvarohu na strouhání, 250 ml smetany ke šlehání (30 %), 1 vanilkový cukr

Příprava: Droždí utřete v hrnku se lžičkou moučkového cukru a 125 ml vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít

kvásek. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a zbylým moučkovým cukrem. Přidejte vejce, rum, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vše uhněťte na hladké těsto, které se bude odlepovat od mísy.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut na teplém místě kynout. Pak ho znovu propracujte a nechte kynout dalších 20 minut. Po vykynutí ho opatrně rozválejte na pomoučeném vále na placku silnou 2 cm a vykrojte z ní kolečka o průměru 6–8 cm. Ty pak přendejte na pomoučený plech a nechte kynout 30 minut.

Řepkový olej vlijte do hrnce a rozpalte na teplotu smažení. Do vykynutých vdolků udělejte uprostřed důlek a opatrně je vkládejte do smažicí lázně. Smažte po obou stranách dozlatova. Pak je nechte okapat na mřížce opatřené papírovými utěrkami.

Vdolky ještě vlažné ozdobte povidly a posypte nastrouhaným tvarohem. Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte na tuhou šlehačku. Šlehačku přendejte do cukrářského pytlíku a ozdobte vdolky.

Zdroj receptu: Albert

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články